18:11, pet, 27. Maj

Vodstvo GZS v pismu Golobu predstavilo ključne izzive za novo vlado

Bodoča vlada bo morala nemudoma pristopiti k pripravi sheme pomoči podjetjem pri omilitvi posledic visokih cen energentov, ukrepov za reševanje kadrovske problematike ter zagotavljanju sredstev za zeleno in digitalno transformacijo, je v pismu verjetnemu bodočemu mandatarju Robertu Golobu izpostavilo vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

V pismu Golobu sta predsednik GZS Tibor Šimonka in generalni direktor GZS Aleš Cantarutti izpostavila tiste ključne izzive, za katere menita, da jih mora nova koalicija nemudoma nasloviti, so v sporočilu za javnost zapisali pri GZS.

Kot sta navedla, mora nova vlada pristopiti k pripravi nove sheme pomoči podjetjem pri omilitvi posledic velikih cen energentov v skladu z drugim naborom ukrepov Evropske komisije. Bodoča koalicija bo morala prav tako pripraviti ukrepe za reševanje kadrovske problematike ter poiskati sredstva za raziskave in razvoj, ki bodo industriji omogočala zeleno in digitalno transformacijo.

Nujna je tudi takojšna priprava strategije za zagotavljanje energetske samozadostnosti ter priprava podzakonskih aktov, ki bodo omogočali izvajanje zakona o varstvu okolja.

Šimonka in Cantarutti sta ob tem Golobu izrazila pripravljenost za tvorno in strokovno sodelovanje pri iskanju odgovorov na izzive ter novih priložnosti za gospodarski preboj. V pismu sta se dotaknila še štirih strateških stebrov, za katere menita, da bi jih nova vlada morala umestiti v svoj prioritetni program. To so pogoji za zeleni in digitalni prehod, reindustrializacija, povezljivost ter viri financiranja, so sporočili iz GZS.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *