19:10, sre, 11. Sep

Zdravniki poročajo o 31-letnici, ki je kot druga oseba na svetu prebolela okužbo z virusom HIV, brez zdravil





31- letna Argentinka je druga oseba na svetu, ki je bila okužena z virusom HIV in okužbo prebolela s pomočjo svojega imunskega sistema, brez zdravil oziroma po prenehanju jemanja zdravil.

Takšne okužbe se sicer zdravijo z zdravili, ki jih bolniki jemljejo celo življenje. Imunologinja Xu Yu z bostonskega inštituta pa je ob primeru Argentinke dejala, da gre za čudež človeškega imunskega sistema, poroča portal 24ur.com.  V poročilu, ki so ga objavili v začetku tega tedna v znanstveni reviji Annals of Internal Medicine, je zapisano, da so Argentinki leta 2013 diagnosticirali HIV med nosečnostjo. Šest mesecev je jemala zdravila, da ne okužbe dobil otrok. Od  2017 pa Argentinka sodeluje z ekipo Yujeve. Ves čas so analizirali krvne in tkivne celice Argentinke in iskali dokaze, ali je virus še vedno aktiven in ali se celice še razmnožujejo. A tega niso odkrili.

Očiščene ima tudi rezervoarje virusa HIV

Poročajo še, da je imunski sistem obolele osebe očistil tudi rezervoarje virusa. Ti sicer omogočajo, da se virus razmnožuje. Strokovnjaki še izpostavljajo, da sedanja zdravila proti HIV-u znižujejo ravni virusa na minimum, a teh rezervoarjev ne morejo popolnoma očistiti. Yujeva je sicer dejala, da ne morejo zagotoviti, da pri bolnici ne obstaja niti en, a da pri analizi velikega števila celic s tehnologijo v laboratoriju ne morejo zavrniti hipoteze, da je bolnica ozdravela s pomočjo naravne imunosti.

Samo dva primera na svetu: prvi je bolnik iz San Francisca

Gre dejansko za izredno novico, saj so redki primeri,  pri katerih bolniki prenehajo jemati zdravila proti HIV-u, čez čas pa so ugotovili pri njih skoraj nezaznavne vrednosti virusa. Prva oseba, pri kateri so ugotovili, da je z imunskim sistemom premagala HIV, je bolnik iz San Francisca, so ugotovili lani.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.