17:50, tor, 30. Apr

Mestni svetniki MOM: “Odločili smo se, da pokažemo enotnost”, na povabilo župana se večina ne namerava odzvati





“V luči dogodkov v zadnjem mesecu v Mestni občini Maribor in mestni politiki, smo se mestne svetnice in svetniki MOM odločili, da pustimo ob strani strankarske ali druge medsebojne razlike, politične položaje ter različna mnenja in pri tako pomembnih družbenih normah kot je ničelna toleranca do nasilja, pokažemo enotnost, zato smo s skupnimi močmi pripravili izjavo, ki ob izostanku sprejetega kodeksa za lokalne funkcionarje, izraža našo skupno voljo o ničelni toleranci do vsakršnega nasilja pri opravljanju naše funkcije in v zasebnem življenju,” so danes nekateri svetniki zapisali v sporočilu za javnost.

Jutri bodo izjavo in seznam vseh svetnikov, ki bodo ničelno toleranco do nasilja podprli, predstavili na novinarski konferenci, jutri, v četrtek, 12.5.2022 pred stavbo Mestne občine Maribor.

“V četrtek se na povabilo župana ne bomo odzvali”

“O obstrukciji na razmišljamo. V četrtek se na povabilo župana ne bomo odzvali. Tako kot do sedaj, bomo tudi do konca mandata podpirali tiste sklepe, mi so za razvoj mesta sprejemljivi,” nam je dejal Mikl Milan, vodja kluba svetnikov, Liste Franca Kanglerja NLS.

Igor Jurišič, iz Stranke mladih – Zeleni Evrope: “Kar se tiče podpore sklepov, bomo zmerom podpirali tiste, ki so v korist mestu (kot na primer sklepe, potrebne za izgradnjo nove zdravstvene postaje na Teznem), tistih, ki niso v korist mestu pa seveda ne, a takšnih tudi v preteklosti nismo. Kar se obstrukcije seje tiče, je to skrajni ukrep, ko bi bil to edini način, da ustavimo za mesto nesprejemljive odločitve. V kolikor z obstrukcijo ne bi škodovali tudi odločitvam, ki so za mesto koristne, bi se za takšno politično odločitev dosti lažje odločili, tako pa lahko ta skrajni ukrep uporabimo zgolj v omejenih primerih, tudi med trajanjem seje. Sam sem bil edini (takrat še) koalicijski svetnik, ki sem se udeležil izredne seje, katero je sklicala opozicija, saj sem tudi takrat menil, da obstrukcija (takrat s strani koalicije) ni ustrezen način.”

Menim, da je takšno prepričevanje neokusno”

“Seje vodij svetniških skupin se ne bom udeležil. Menim, da je takšno prepričevanje neokusno, glede na abstinenco župana na zadnji seji MS MOM. Če že, bi se udeležil morda le koalicije. Odvisno od dnevnega reda. V Mestnem svetu bom podpiral projekte, za katere bom ocenil, da so v SKUPNO dobro. To pa ni izgradnja blokovskih kompleksov na spodnjem delu Lenta, tudi ne blizu studenškega mostu na levem bregu reke Drave. Prav tako nasprotujem novemu kompleksu kolesarskih poti, saj je treba pred tem sanirati katastrofalna cestišča,” nam je dejal Zvone Zinrajh, samostojni mestni svetnik.

Pričakovali, da bo prepoznal politično odgovornost

“Pisno vabilo, ki smo ga prejeli vodje svetniških skupin s strani vodje kabineta, ge. Vračko, na koordinacijo, ki so sklicuje župan v četrtek, 12.5.2022, se kot vodja svetniške skupine SDS, ne nameravam udeležiti. V tem mandatu župan je na koordinacijo vabil vodje svetniških skupin in samostojne svetnike, ki so podpisniki koalicijske pogodbe. Naša svetniška skupina ni podpisnica koalicijske pogodbe in do sedaj /razen morda 1 x preteklem mesecu/, za koordinacije pri županu, tudi ni prejemala vabil, zato se jih tudi ni udeleževala. Preseneča nas tokratno povabilo k sodelovanju in predstavitvi gradiv, ki bodo obravnavane na naslednji seji MS MOM,” nam je dejala Vladimira Cokoja, Vodja svetniške skupine SDS.

“Pojav nasilja je namreč odvisen od tega, kako družba nanj reagira. Če tako vedenje obsodimo in sankcioniramo, ga s tem zmanjšujemo in ustavljamo. Če pa ga toleriramo, minimaliziramo ali spregledamo, pa nasilnežem dajemo dodatno moč.”

V nadaljevanju je dejala, da so pričakovali , da bo župan ob vseh pozivih svojih kolegov, podpisnikov koalicijske pogodbe in nas ostalih, vseeno prepoznal svojo politično odgovornost za dejanje domnevnega nasilja nad mladoletnikom, ki je trenutno predmet vložene kazenske ovadbe. “Seveda bodo pristojni organi o tem presojali s pravnega vidika, obstaja pa moralno- etični vidik in politična odgovornost tako župana in tudi vseh nas, ki so nas občani in občanke izvolili, da zastopamo njihove interese v MS MOM, ki zaradi navedenih dejstev moramo imeti ničelno toleranco do vsakršne oblike nasilja. V svetniški skupini SDS smo svoje stališče, da zagovarjamo ničelno toleranco do takšnih dejanj, predstavili županu in širši javnosti, tudi vam – predstavnikom medijev.
Naše stališče je podobno stališču, ki ga je v svoji izjavi o nasilju podal Varuh človekovih pravic, ki je dejal: “Pojav nasilja je namreč odvisen od tega, kako družba nanj reagira. Če tako vedenje obsodimo in sankcioniramo, ga s tem zmanjšujemo in ustavljamo. Če pa ga toleriramo, minimaliziramo ali spregledamo, pa nasilnežem dajemo dodatno moč.””

Spomnnimo…

Po incidentu se je zvrstil val ogorčenj, številni so župana pozvali, da mora nemudoma odstopiti. Takrat je dejal, da tega ne namerava storiti, tokrat pa je svojo odločitev potrdil še v pismu, ki ga je posredoval svetniškim skupinam in kjer je jasno razvidno, da ne bo odstopil.

“Občan Saša Arsenovič (gospod ali župan zame več ni) se je čudežno spreobrnil in vabi k “sodelovanju” vse svetnike. Vabilo je cinično, neiskreno in zadnji poskus reševanja kontaminiranega župana. Sam takšno vabilo zavračam. S tem tvegam napade, obsojanja o nesodelovanju in tožbe, a vem, da sem na pravi strani zgodovine,” je zapisal Matic Matjašič iz Liste mladih. Povezujemo. Več TUKAJ.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.