20:19, sre, 3. Jul

Bobnarjeva s predstavitvijo ministrske kandidature skozi sito parlamentarnega odbora DZ





Predstavitev kandidatke za ministrico za notranje zadeve Tatjane Bobnar, nekdanje generalne direktorice policije, je odbor DZ za notranje zadeve po treh urah in pol z devetimi glasovi za in štirimi glasovi proti potrdil kot ustrezno. Bobnarjeva se je med drugim zavzela za depolitizacijo policije in odstranitev tehničnih ovir z južne meje.

Bobnarjeva je v svoji predstavitvi in odgovorih na vprašanja povedala, da bo posebno pozornost namenila dvigu zaupanja v policijo, ki je po njenem mnenju v zadnjih dveh letih na tem področju zelo nazadovala. Prav tako želi dvigniti ugled policiji in jo spremeniti v storitveno organizacijo za ljudi, ki bo spoštovala človekove pravice in svoboščine. Nekdanja generalna direktorica policije zagotavlja, da bo ministrstvo za notranje zadeve vodila kot strokovnjak in ne kot politik.

Želi si depolitizacije policije. S spremembo zakona o organiziranosti in delu policije bi spremenila postopek imenovanja generalnega direktorja policije. Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pa mora biti po njenem mnenju oseba, ki bo funkcijo opravljala strokovno in pošteno. Zavzema se za povrnitev vloge državnega tožilstva pri usmerjanju predkazenskega postopka in umik notranjega ministra iz njega.

Zagovarja ničelno toleranco alkohola v prometu

Posebno pozornost bo namenila nasilju v družini in femicidu. Naklonjena je uvedbi elektronskih zapestnic oz. sledenju povzročiteljem družinskega nasilja, ki imajo prepoved približevanja žrtvam.

Zagovarja odstranitev tehničnih ovir z južne meje, “da nihče več na tej poti ne umre”. Nadzor bi med drugim nadomestila s kamerami in brezpilotnimi letali, kot predvideva koalicijska pogodba. V reševanje migrantske problematike želi vključiti civilno družbo, nevladne organizacije in tudi lokalno skupnost.

Zagovarja ničelno toleranco alkohola v prometu, saj sta alkohol in hitrost še vedno razlog za zmanjševanje varnosti v prometu. Zagovarja tudi povečanje nadzora na avtocestah, ampak ne z avtocestno policijo. Kot je pojasnila v razpravi, je potrebna kadrovska okrepitev prometne policije, premisliti je tudi treba, ali je direktorat avtocestne policije sploh potreben oz. ali je takšna organizacija potrebna.

Podpira delovanje obeh policijskih sindikatov, saj meni, da je konstruktiven dialog nujen za razvoj policije. Želi si ponovnih pogajanj o kariernemu sistemu v policiji, ki bo “branik strokovnosti in profesionalnosti tega resorja”.

Kandidatov, ki bodo zasedli stolčke državnih sekretarjev, še ni razkrila

Razpravo na odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je sicer zaznamovalo besedno obračunavanje med poslancem SDS Žanom Mahničem, državnim sekretarjem za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade v odhajanju, in Bobnarjevo, predvsem glede kadrovanja v policiji in glede protestov 5. oktobra lani, ko je policija, kot pravi Bobnarjeva, prekomerno in nezakonito uporabila prisilna sredstva proti protestnikom.

Bobnarjeva je v izjavi za medije po zaslišanju o mestoma ostri razpravi dejala, da kot pomembno ocenjuje, da naredi krajšo samorefleksijo o ravnanju policije v zadnjih dveh letih. Prepričana je namreč, da lahko le na podlagi tega naredijo načrt za zakonito in sorazmerno delovanje tako notranjega ministrstva kot tudi policije.

Ožje ekipe in kandidatov, ki bodo zasedli stolčke državnih sekretarjev, ni želela razkriti. Ti bodo znani po prvi seji vlade, napoveduje. Tudi poročanja medijev, da naj bi vodenje policije prevzel Boštjan Lindav in da naj bi se na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) vrnil Darko Muženič, Bobnarjeva danes ni želela komentirati. Kot je dejala, oba sama zelo ceni kot vrhunska strokovnjaka, o njunih mestih v policiji pa “počakajmo na prihodnost”.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.