22:13, pon, 22. Jul

Ta teden nadaljevanje postopkov za pripojitev LMŠ in SAB pod okrilje Gibanja Svoboda





V naslednjem tednu bodo stekli še zadnji koraki pred pripojitvijo LMŠ in SAB h Gibanju Svoboda. Zbor članstva LMŠ bo o združitvi odločal v sredo, člani SAB pa na kongresu v tednu za tem. Formalno združitev vseh treh strank je tako pričakovati še do konca meseca, združitveni kongres pa pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Zbor članstva stranke LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca bo v sredo na daljavo glasoval o pripojitvi k stranki Gibanje Svoboda. Ko bo o tem odločil tudi kongres SAB, se bo z odločitvijo obeh strank seznanil še kongres stranke Gibanje Svoboda. Za tem mora v skladu z zakonom o političnih strankah pristojni registrski organ, torej ministrstvo za notranje zadeve, izdati sklep o izbrisu stranke LMŠ iz registra, je za STA pojasnil nekdanji vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, ki ga je stranka pooblastila za vodenje postopkov združevanja.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi se Goluboviću po pripojitvi strank obetalo tudi mesto generalnega sekretarja stranke. Sam sicer tega za STA ni želel potrditi, je pa dejal, da je treba “dati času čas”, a da si želi ostati v politiki.

Kongres SAB o združevanju dopisno prihodnji teden

Kongres SAB bo o pripojitvi k stranki Gibanje Svoboda odločal na večdnevnem dopisnem glasovanju v tednu po 13. juniju, pa je za STA pojasnila predsednica stranke Alenka Bratušek. O združitvi bodo odločali vsi člani stranke, Bratuškova pa računa na zadostno podporo.

O tem, ali bo njej sami in tudi Šarcu kot predsednikoma strank in bivšima premierjema po združitvi pripadlo mesto podpredsednikov stranke, Bratuškova za zdaj ostaja skrivnostna. Kot je dejala za STA, se o njunih vlogah v novi stranki pogovarjajo, a ni “še nič dorečenega”. Kot ključno ob tem pa ocenjuje, da “naredimo stranko, ki bo Slovenijo dolgoročno lahko peljala po pravi poti”.

Šarec pa je v teh dneh v izjavi za medije poudaril, da je združevanje strank liberalnega pola pričakovano, tako s strani splošne kot tudi politične javnosti, zato ocenjuje, da “gredo v pravo smer”. Poudarja, da so stranke dobro sodelovale že v času volilne kampanje pred aprilskimi državnozborskimi volitvami, združevanje strank pa dojema kot “naravno pot”.

V 15. slovenski vladi pod vodstvom Roberta Goloba bosta sicer tako Šarec kot Bratuškova zasedla tudi ministrska stolčka. Prvi je že prevzel vodenje ministrstva za obrambo, Bratuškova pa bo do sprejema novega zakona o vladi, ki ga je SDS s pobudo za posvetovalni referendum začasno zaustavila, zasedla mesto državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga za zdaj vodi Bojan Kumer. Po spremembi zakona o vladi pa naj bi vodenje tega resorja prevzela Bratuškova sama.

Naklonjenost konsolidaciji levosredinskega političnega prostora že takoj po volitvah, združitveni kongres predvidoma jeseni

Na sodelovanje v Golobovi vladi so sicer tako v LMŠ kot SAB računali že pred aprilskimi državnozborskimi volitvami. A strankama, ki jo je na volitvah podprlo manj kot štiri odstotke volivcev, ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga in tako nista pristopili h koalicijskim pogajanjem.

Je pa predsednik relativne zmagovalke Gibanje Svoboda, zdaj že premier, Robert Golob kmalu po volitvah napovedal, da se bodo pri sestavi vlade pogovarjali tudi s strankami, ki jim ni uspel preboj v parlament. Prav tako je napovedal, da si želi sestaviti močno levosredinsko stranko, tudi skozi sodelovanje z LMŠ in SAB, s čimer ciljajo tudi na zmago na jesenskih lokalnih volitvah.

Vse tri stranke so tako kmalu po volitvah sprožile tudi uradne postopke združevanja.

Izvršna odbora LMŠ in SAB sta v začetku maja sprejela sklep, s katerim sta svetu stranke predlagala, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednike strank za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. V SAB so ob tem za vodenje postopkov pooblastili generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča.

Zeleno luč omenjenemu sklepu sta prižgala tudi oba sveta strank, zdaj morajo odločitev o združevanju potrditi še najvišji organi vseh treh strank, pri Gibanju Svoboda in SAB kongres stranke, pri LMŠ pa zbor članov. Združitveni kongres vseh treh strank pa je pričakovati jeseni, še pred lokalnimi volitvami.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.