06:17, ned, 25. Avg

Pahor in Fajonova danes na srečanju v tujini





Predsednik republike Borut Pahor in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se bosta danes v Solunu udeležila srečanja Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Osrednji temi plenarnih zasedanj bosta krepitev regionalnega in evropskega sodelovanja ter evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Pahor se bo srečanja udeležil na povabilo predsednika grške vlade Kiriakosa Micotakisa in se namerava ob robu vrha udeležiti tudi več bilateralnih srečanj, so sporočili iz urada predsednika republike. Tudi ministrica Tanja Fajon namerava opraviti nekaj dvostranskih pogovorov, predvidoma pa se bo srečala z gostiteljem, grškim kolegom Nikosom Dendiasom.

Z vrhom predsednikov držav in vlad ter ministrskim srečanjem se zaključuje enoletno grško predsedovanje SEECP

Osrednji temi plenarnega zasedanja bosta krepitev regionalnega in evropskega sodelovanja ter evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana. Pričakuje pa se, da bo posebna pozornost namenjena tudi področjem energetike, migracij in varnosti, zlasti v luči ruske invazije na Ukrajino, in izhodu iz krize vseh udeleženk SEECP, ki jih je prizadela pandemija.

Letno srečanje bo ponudilo priložnost za razpravo o prizadevanjih in aktivnostih udeleženk SEECP za boljšo vključenost, medsebojno zaupanje in spoštovanje ter skupno prihodnost v evropski družini. Z vrhom predsednikov držav in vlad ter ministrskim srečanjem se v Solunu zaključuje enoletno grško predsedovanje SEECP, vlogo predsedujoče pa bo prevzela Črna gora.

SEECP je forum diplomatskega in političnega dialoga sodelujočih držav iz jugovzhodne Evrope, ki je bil vzpostavljen leta 1996. Vključuje trinajst članic, in sicer Albanijo, BiH, Bolgarijo, Črno goro, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Severno Makedonijo, Moldavijo, Romunijo, Srbijo, Turčijo in Slovenijo. Slovenija se je SEECP pridružila leta 2010.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.