06:14, ned, 25. Avg

V ponedeljek začetek dopisnega kongresa SAB





V ponedeljek se bo začel večdnevni dopisni kongres stranke SAB, na katerem se bodo člani izrekali o združitvi z Gibanjem Svoboda. Predsednica SAB Alenka Bratušek računa na zadostno podporo. LMŠ je postopek že izpeljal, zato se formalna združitev vseh treh strank pričakuje do konca meseca, združitveni kongres pa pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Odločitev SAB o združitvi z Gibanjem Svoboda bo predvidoma znana do konca tedna, potem se bo z odločitvijo obeh strank, tudi LMŠ, seznanil še kongres stranke Gibanje Svoboda.

Ugiba se, da naj bi po združitvi predsednici SAB Alenki Bratušek in predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu pripadlo podpredsedniško mesto v Gibanju Svoboda, a tega Bratuškova prejšnji teden ni ne zanikala ne potrdila. Kot je dejala za STA, se o njunih vlogah v novi stranki pogovarjajo, a ni “še nič dorečenega”. Kot ključno ob tem ocenjuje, da naredijo stranko, “ki bo Slovenijo dolgoročno lahko peljala po pravi poti”.

Združevanje strank “naravna pot”

Šarec pa je prejšnji teden v izjavi za medije poudaril, da so stranke dobro sodelovale že v času volilne kampanje pred aprilskimi državnozborskimi volitvami, združevanje strank pa dojema kot “naravno pot”.

Izvršna odbora LMŠ in SAB sta v začetku maja sprejela sklep, s katerim sta svetu stranke predlagala, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednike strank za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. V SAB so ob tem za vodenje postopkov pooblastili generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča, v LMŠ pa Braneta Golubovića, ki bo najverjetneje postal generalni sekretar Gibanja Svoboda.

V Golobovi vladi je Šarec prevzel vodenje obrambnega ministrstva, Bratuškova pa je za zdaj državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo. Vodenje slednjega bo Bratuškova prevzela po razširitvi vlade z zakonom o vladi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.