06:17, ned, 25. Avg

Sajovic: V parlamentu na koncu odloča tisti, ki ima 46 ali več glasov in mi jih imamo





Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic ob začetku novega sklica DZ izpostavlja, da mora ta delovati enotno v dobro Slovenije, saj se večina tem na mizi poslancev nanaša na skupne izzive. A poudarja, da parlamentarna procedura ni igranje na gol, ampak pot do cilja, na koncu pa odloča tisti, ki ima 46 glasov ali več. Te koalicija ima, pravi.

Sajovic, ki je vodenje poslancev Gibanja Svoboda prevzel po izvolitvi predsednika stranke Roberta Goloba na premiersko mesto, bo v devetem sklicu parlamenta vodil največjo poslansko skupino v zgodovini samostojne Slovenije. Ta bo zaradi lažje organizacije dela razdeljena na osem manjših regijskih skupin, je v pogovoru za STA pojasnil Sajovic, ki mu bosta pri delu pomagali njegovi namestnici Tereza Novak in Tamara Kozlovič.

O tem kakšen sklic DZ se obeta, poudarja, da je čas, v katerem sta se znašla Evropa in svet, izjemen in nepredvidljiv, predvsem zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic, zato bo treba mirno in preudarno razmisliti, kako naprej.

Prav iz vrst Gibanja Svoboda je v poslanske klopi sedlo največ novincev, o tem, kako se bodo spopadali z zahtevnimi parlamentarnimi postopki in v njih izkušeno opozicijo, pa Sajovic pravi, da je procedura pot do cilja.

Glede možnosti sodelovanja z opozicijskima SDS in NSi – v slednji so pripravljenost na sodelovanje pri posameznih projektih že nakazali – pa je Sajovic prepričan, da se “povolilna juha ne bo pojedla tako vroča, kot se je skuhala”. “Želim si, da prevladajo razum in vsebinske rešitve. Da kadar je kaj dobrega, to podpremo vsi, če je pa slabo, je pa zato, da človeka ne odnese, korektiv konstruktivne opozicije povsem na mestu,” je prepričan.

Ocenjuje tudi, da pretekli sklic DZ ni bil po meri državljanov, kar da so ti z volilno udeležbo in rezultatom jasno pokazali na aprilskih državnozborskih volitvah.

Kot je še dejal Sajovic, so volivci na letošnjih parlamentarnih volitvah izvolili “posadko slovenske ladje, vseh 90 poslancev”, ti pa morajo okoli tega, kar je dobro za Slovenijo, iskati enotnost in graditi partnerski odnos. “95 odstotkov stvari, o katerih se bomo pogovarjali v tej hiši, nima nobenega ideološkega predznaka, urediti moramo zdravstvo, se pripraviti na izzive draginje in morebitni ponovni val epidemije jeseni,” poudarja.

Ob tem pričakuje tudi enakovreden položaj, spoštovanje in medsebojno razumevanje izvršilne in zakonodajne veje oblasti, torej tako vlade kot tudi parlamenta.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.