04:47, tor, 30. Apr

Skoraj 4-letni deček potrebuje pomoč, zbolel je za rakom





Skoraj 4 leta star deček iz Slovenije je zbolel za hudo obliko levkemije.

Prestal je že dva meseca terapij, ampak ker je otrok edinec, nima nikogar, od kogar bi lahko prejel matične celice. Slovenski strokovnjaki so zato z iskanjem ustreznega darovalca matičnih celic za dečka pričeli v svetovni bazi, poročajo na 24 ur.

Deček je do pred nekaj meseci bil zdrav in vesel otrok, še brez problema so z družino hodili v hribe, konec maja pa so mu začele otekati bezgavke. “V roku tedna ali dveh smo bili že na pediatriji, kjer smo peti dan po odvzemu tekočine iz možganskega debla dobili diagnozo, da ima levkemijo,” je povedal dečkov oče za 24 ur.

Zdaj smo dva meseca na intenzivnem zdravljenju: kemoterapije in transfuzije. Ker njegovo telo ne proizvaja zdrave krvi, ves čas potrebuje prejemke krvi, plazme,” pove dečkov oče.

Najboljša možnost zdravljenja je presaditev matičnih celic, ki jih pa otrok skoraj ne more prejeti od katerega od staršev. Ker deček nima sorojencev, zdravniki iščejo darovalca v drugih virih v registru prostovoljnih dajalcev kostnega mozga, teh pa je okoli 13 milijonov na svetu, je za 24 ur povedal Janez Jazbec iz Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Uspešnost zdravljena levkemije pri otrocih je 80%. Čeprav vsako leto narašča število otrok obolelih za rakom, umrljivost upada, poročajo na 24 ur.

V svetovno bazo pa se lahko vpiše vsak s svojim vzorcem sline. V Sloveniji je na seznam darovalcev trenutno vpisanih nekaj manj kot 20 tisoč ljudi. “Glede na to, kako enostaven je postopek vpisa, bi bilo lepo, če bi nas bilo 100 ali 200 tisoč,” je še za 24 ur povedal oče dečka z levkemijo. Vpis je kar se da preprost, na dom prejmete epruveto, v katero s palčko nanesete vzorec ustne sluznice, ki ga v že pripravljeni kuverti oddate v poštni nabiralnik. Za nas je to le pet minut dela, ki pa lahko nekomu drugemu prinesejo upanje za novo življenje, so zapisali na 24 ur.

Presaditev KMC je v veliko primerih edina možnost za preživetje odraslih bolnikov in otrok z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi. Na seznam potencialnih darovalcev se lahko vpišete TUKAJ

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.