23:31, sre, 15. Maj

FOTO: V celjski tropski hiši novo rojstvo kritično ogrožene vrste





“Že tretje leglo pri beloglavčkih – Frida in Pablo sta dobila naraščaj. Dvojčka že prenašajo starejši mladiči, Diego, Samuel in Miguel,” so sporočili iz Tropske hiše Celje.

Beloglavček (znanstveno ime Saguinus oedipus) je kritično ogrožena vrsta opic Novega sveta. Med letoma 2008 in 2012 so jih strokovnjaki za proučevanje primatov umestili na listo 25 najbolj ogroženih primatov na svetu. Vrsta je v naravi skoraj izumrla. Tropska hiša je postala bogata še za novo leglo te vrste opic – dne, 27.4.2024, je oskrbnica na telesu samice opazila dva mladiča, ki sta se trdno držala mamine dlake. Porod je potekal brez težav, mladiča pa sta že preživela kritične ure in prve dni svojega življenja.

“V Tropski hiši smo se za vzrejo beloglavčkov odločili ravno zaradi statusa ogroženosti te vrste. Danes namreč po ocenah strokovnjakov v naravi živi le okrog 6.000 beloglavčkov, med njimi pa je le 2.000 osebkov reproduktivnih. Naravovarstveniki so pred leti uvedli številne ukrepe za zaščito vrste, saj je bila vrsta po ocenah primatologov, ki sodelujejo pri popisu populacij za IUCN Rdeči seznam ogroženih vrst, umeščena na listo 25 najbolj ogroženih primatov Sveta med letoma 2008 in 2012. Populacija beloglavčka v naravi še vedno upada predvsem zaradi krčenja življenjskega prostora in krivolova. Napovedi pa niso najbolj rožnate; glede na trend krčenja življenjskega prostora in krivolova naj bi se od leta 2018 do leta 2036 populacija potencialno zmanjšala za 80 % ali več. V ex situ naravovarstvu sodeluje tudi Tropska hiša v Celju (vzrejo živali v umetnem okolju izven njenega naravnega območja razširjenosti). Vzreja živali v umetnem okolju je lahko zadnja rešilna bilka za globalno preživetje te vrste, preden jo človek izbriše s tega planeta.” je povedal Simon Cirkulan, ustanovitelj in direktor Tropske hiše.

“Beloglavčke smo v Tropsko hišo naselili v letu 2021. Iz češkega vzrejnega centra za primate sta prišla Frida in Pablo, samec in samica te kritično ogrožene opice. Takrat smo začeli z pripravo načrta, kako oblikovati veliko in zdravo družino in poskrbeti za večje število beloglavčkov v umetnem okolju.”

“Upamo, da bodo nekoč potomci naših živali ponovno naseljevali naravno okolje te vrste, če bo le-to sploh še obstajalo in bo zaščiteno”

“Ob ustreznih življenjskih pogojih, varnem okolju in vrhunski prehrani nas je par beloglavčkov kmalu presenetil z naraščajem. Prvič sta Frida in Pablo postala starša v decembru leta 2021. Rodil se jima je Diego. Beloglavčki v primerjavi z drugimi vrstami opic tamarink in marmozetk spolno dozorijo nekoliko kasneje, prav tako pa je doba nosečnosti daljša in traja približno 166 dni. Drugo leglo z dvojčkoma Miguelom in Samuelom je sledilo dne, 9.1.2023. Ravno pred dnevi pa je danes že izkušena mama Frida dobila nov naraščaj z dvema mladičema, ki imen še nimata,” so še zapisali v Tropski hiši.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.