04:19, tor, 9. Jul

V Mariboru se začenja usposabljanje gasilcev in reševalcev





Na parkirišču trgovskega centra E.Leclerc v Mariboru se danes začenja tridnevno največje usposabljanje gasilcev in prvih posredovalcev s področja tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah v tem delu Evrope, ki so ga organizatorji poimenovali Heavy Rescue Slovenia. Deveta tovrstna vaja doslej se bo v Mariboru odvila prvič po štiriletnem premoru.

Ekipo organizatorjev sestavlja skupina gasilcev in mednarodno priznanih inštruktorjev na področju tehničnega reševanja, ki v Sloveniji že deset let pripravlja različne seminarje in usposabljanja na tematiko tehničnega reševanja. Letošnji dogodek bo po njihovem ponujal ustaljen sistem izobraževanja ter nekaj pomembnih novosti in dodatkov.

Kot pojasnjujejo, je Heavy Rescue Slovenia (HRS) v tem delu Evrope največje tovrstno usposabljanje, njihova ekipa pa si je v tem času pridobila mednarodni ugled, saj se usposabljanja, poleg slovenskih gasilcev, udeležuje vedno več gasilskih kolegov tudi iz Italije, Hrvaške, Črne gore in Srbije. Letos bodo gostili tudi Špance, hkrati pa sami vse pogosteje sodelujejo na usposabljanjih v omenjenih državah.

Do ideje sta prišla poklicna gasilca, ki sta leta 2009 dobila priložnost obiskati največje tovrstno izobraževanje na svetu v Nemčiji. V Slovenijo sta se vrnila z idejo, da to lahko izvedeta tudi doma za svoje gasilce. Slovenski standard, velikost organizacijske ekipe, finance in ostale možnosti seveda niso dopuščale tako prestižnega dogodka, a sta vseeno februarja 2010 že izpeljala prvi, tridnevni tečaj v Ljubljani na Rudniku, ki se ga je udeležilo okoli 170 tečajnikov.

Podobna zgodba, le da dvodnevna, se je ponovila šestkrat, na zadnje pa leta 2018 v ljubljanskem BTC, ko so hkrati izvedli še prvi sejem gasilske opreme in tehnike, ki ga je obiskalo več kot 6000 ljudi. Po štiriletnem premoru se ekipa tokrat vrača z novim znanjem, izkušnjami in pristopi.

Usposabljanje je bilo v osnovi ustvarjeno za pripadnike gasilskih enot, ker pa je v resnični situaciji na kraju nesreče še veliko drugih pomembnih reševalnih služb in ker se mnogi postopki v intervenciji prepletajo z reševalci, zdravniki, policisti, tudi vojaki in podobno, so k tečaju povabili tudi njih.

Tudi v Mariboru bo ob usposabljanju vse do zaključka dogodka v nedeljo med 9. in 17. uro potekal gasilski sejem, v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije pa v soboto simpozij na temo sodobnih električnih vozil in s tem povezanimi izzivi za gasilce.

Med zanimivejšimi spremljevalnimi dogodki velja omeniti še sobotno nočno dirko gasilskih parov in srečanje gasilskih vozil Man v nedeljo, ko bo potekalo še usposabljanje mlajših in malo manj izkušenih gasilcev.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.