22:28, pon, 8. Jul

Zastrupitve z gobami: Toliko primerov beležijo v UKC Maribor





Ker v zadnjem času opažajo povečano zanimanje za gobe, strokovnjaki svetujejo previdnost. Ljudje naj nabirajo le gobe, ki jih dobro poznajo, v primeru kakršnihkoli težav po zaužitju, pa naj nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

Slovenci smo gobam zelo naklonjeni, saj so močno vpete v naš zgodovinski in kulturni prostor, gobarjenje pa marsikomu predstavlja priljubljeno obliko rekreacije, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Ob tem pojasnjujejo, da so zastrupitve z gobami najpogostejše poleti in jeseni, ko je glavni čas rasti gob.

Kakšni so simptomi? 

Preverili smo, kakšna je letošnja situacija v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor: “V sezoni nabiranja gob imamo vsako leto več bolnikov po zastrupitvi z gobami, v večini primerov pa gre za blažje zastrupitve, ki se kažejo s slabostjo in bruhanjem, brez prizadetosti notranjih organov. Takih bolnikov je okoli 10-20 na sezono, letos pa ne beležimo večjega števila kot v prejšnjih letih.”

Nabirajte le gobe, za katere ste prepričani, da so užitne

Kot so še v UKC Maribor, pojasnili za lokalec.si, letos še niso imeli primera hujše zastrupitve z gobami in zaenkrat še noben bolnik ni potreboval hospitalizacije zaradi zastrupitve: “V veliki večini primerov gre za napačno oceno vrste gobe in posledično zastrupitev. Vsem gobarjem svetujemo nabiranje le tistih gob, za katere so popolnoma prepričani, da so užitne.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.