14:23, pon, 8. Jul

Priljubljen klub v Mariboru zapira svoja vrata





“Sporočamo, da klub Wetrinsky danes žal zapira svoja vrata,” so zapisali na Facebooku. Njihovo sporočilo za javnost objavljamo v celoti.

Konec meseca oktobra smo najemodajalcu poslali odpoved pogodbe, o čemer smo razmišljali že dlje časa. Razlogov za to je več. Vse se je začelo, ko nam je bil odvzet privilegij prirejanja elektronskih dogodkov v večjih skupnih prostorih, ki kot prostor za prireditve služijo vsem uporabnikom stavbe.

Ob koncu prejšnjega meseca nam je upravitelj zaradi neuradne pritožbe soseda glede motenja javnega reda in miru v času enega izmed dogodkov poslal opomin pred odpovedjo pogodbe. Ker ne želimo povzročati problemov in delovati v prostorih, kjer nismo zaželjeni, smo pogodbo odpovedali. Pri tem smo navedli, da lahko prostore zapustimo nemudoma, v kolikor je Narodnemu domu Maribor to v interesu ali pa se držimo pogodbenega (dvomesečnega) odpovednega roka. V skladu z opovednim rokom smo se dogovorili, da prostore zapustimo z datumom 2. 1. 2023.

Od takrat sta se žal zgodila dva nesrečna pripetljaja. Na petkovem dogodku je prišlo do materialne škode v toaletnem prostoru, katere sanacija že poteka, včeraj pa do obiska policije zaradi prijave kršitve reda in miru s strani prebivalca, ki živi v okolici. To je bil tudi prvi obisk policije na podlagi prijave v dobrih dveh letih, odkar delujemo v prostorih Vetrinjskega dvora. Poleg nas so bili tudi policisti začudeni in prepričani, da je prijava povsem neupravičena, zato ni bila v tem primeru izrečena nobena globa, niti opozorilo.

Danes smo s strani upravitelja prejeli dopis, da moramo prostore zaradi uničenega inventarja in ponovne pritožbe stanovalcev zapustiti nemudoma.

Prvi naj vrže kamen, kdor je brez greha. Mi ga ne bomo. Zavedamo se, da je imel upravitelj z nami več problemov kot z drugimi uporabniki stavbe. Zavedamo se, da so množično obiskani dogodki za vse uporabnike stavbe mnogokrat moteči. Na dogodkih, ki so tako obiskani kot naši in med drugim potekajo tudi v nočnem času, tu in tam pride do kratenja nočnega miru okoliških prebivalcev ter kakšnega, sicer popravljivega, poškodovanja inventarja. Na to smo vedno skušali biti pozorni, a se zavedamo, da je to včasih premalo.

Materialno škodo smo vedno sanirali, pravtako smo vedno komunicirali z ljudmi, ki jim je bil kraten spanec ter v redkih primerih njihovih opozoril tudi zmeraj nemudoma ukrepali.

Razen zgoraj omenjenega dogodka ali rednih pregledov nismo nikoli gostili policije ali reševalcev. Pri nas ni bil nikoli nihče fizično poškodovan. Upamo si trditi, da so se naši gostje vedno počutili varno in sprejeto. Nikogar nismo diskriminirali. Gostili smo okrogle mize z različnimi družbeno perečimi temami in bili vedno pripravljeni na spoštljiv javni diskurz.

Klub Wetrinsky si je od leta 2020, ko smo začeli z izvajanjem programa, prizadeval kreirati kakovostne alternativne vsebine, katerih ciljna publika so bili predvsem mladi. Iskreno si ne bi upali želeti bolj čudovitih obiskovalcev. Kljub temu da nas je bilo veliko, je bil nivo komunikacije, medsebojnega spoštovanja in kulture druženja na zelo visoki ravni. Pri nas so se sklepala prijateljstva, razvijale romance in rojevale ideje. Seveda se je tu in tam zgodil kakšen manjši incident, vendar si upamo trditi, da mnogo redkeje kot v drugih lokalih in klubih na ravni države in širše. Skrb za zagotavljanje kulturnega vzdušja, občutkov varnosti in sprejetosti so bila vedno naša glavna prioriteta.

Žalosti nas, da v urbanem okolju, v tem primeru centru mesta Maribor, posameznik, ki želi mir, vedno nadvlada množico željnih druženja, kljub temu, da rešitev njegovi nespečnosti predstavlja produkt, ki je cenejši od skodelice kave – ušesni čepki. Žalosti nas, da je vrednost materialnih dobrin očitno večja od zdrave in zadovoljne družbe. Žalosti nas, da mladi Slovenci odhajajo v Berlin, Amsterdam in London, kjer te stvari razumejo. Upamo, da smo v času našega delovanja ta proces vsaj nekoliko upočasnili.

Vse kar si želimo je mesto, ki živi. Mesto, ki mladim ponuja varno družabno okolje, različne možnosti kulturnega udejstvovanja in družabnega razvoja – tudi in predvsem skozi druženje ter zabavo.

Še naprej si bomo prizadevali k vzpostavitvi skupnosti, kajti želimo si živeti v inkluzivnem svetu, kjer se nikogar ne zapostavlja, kjer skupaj gradimo boljši jutri in kjer se gledamo iz oči v oči.

Za vse te lepe trenutke, ki smo jih doživeli skupaj bi se na prvem mestu radi zahvalili Narodnemu domu Maribor, ki nam je omogočil ustvarjanje programa v prostorih Vetrinjskega dvora in prenašal vse vrste naših kapric in prekoračitev. Radi bi se zahvalili naši ekipi – čudovitim sodelavcem, vsem izvedbenikom dogodkov, programskim sodelavcem, glasbenikom in vizualnim ustvarjalcem, ki so nam pomagali peljati to zgodbo v višave. Najbolj od vseh pa se zahvaljujemo vsem obiskovalcem za spoštljivost, čudovito vzdušje ter za nasmehe na naših in vaših obrazih.

Upamo, da se v prihodnosti naše poti spet srečajo. Do takrat vam želimo vse najboljše.

Vaš Klub Wetrinsky, Tovarna urbane kulture

FOTO: Janez Klenovšek

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.