20:16, pon, 22. Jul

Raziskava Mediane: Resni protikandidat v drugem krogu je Flis





Najnovejša raziskava, ki jo je agencija Mediana opravila za medijsko hišo BK TV in spletni medij lokalec.si, je pokazala, da je v drugem krogu Vojko Flis najresnejši protikandidat Saši Arsenoviču. Franc Kangler v drugem krogu za Arsenovičem zaostaja 12 odstotkov, medtem ko Flis le dobre štiri. Če si Mariborčani želijo spremembo, bi morali voliti za Vojka Flisa, kot kaže raziskava, namreč Kangler v drugem krogu nima možnosti.

Flis edini, ki ima možnost, da bi lahko premagal Arsenoviča v drugem krogu in v mestu prinesel spremembe

V raziskavi nas je zanimalo predvsem, kako so razporejene moči v morebitnem drugem krogu, kdo lahko koga premaga. Vojko Flis je, sodeč po raziskavi Mediane, resen protikandidat v drugem krogu proti Saši Arsenoviču. Vprašani Mariborčani so, če bi izbirali med Sašo Arsenovičem in Vojkom Flisom, odgovorili, da bi v drugem krogu glasovali v 39 odstotkih za Arsenoviča, v 34,2 odstotka pa za Vojka Flisa, ostali odstotni delež vprašanih pa ali ni želel odgovoriti, ne bo volil ali pa še ne ve, koga bi volil.

Zanimivo bo, kdo sploh bo prišel v drugi krog, glede na to, da je kar 25 odstotkov vprašanih še neopredeljenih.

Če bi se drugi krog odvil med Francem Kanglerjem in Vojkom Flisom, bi 43,7 odstotka vprašanih oddalo glas Flisu, Kanglerju pa bi glas namenilo 31,3 odstotka vprašanih. Ostali so ali neopredeljeni ali ne bi glasovali ali pa svojega odgovora niso želeli deliti.

Kangler v drugem krogu ne more premagati Arsenoviča

Med Sašo Arsenovičem in Francem Kanglerjem pa bi se moči v drugem krogu, sodeč po raziskavi Mediane, razdelile tako: Saša Arsenovič bi dobil 41,3 odstotka glasov, Franc Kangler pa 32,4 odstotka. Ostali odstotni delež vprašanih ali ni želel odgovoriti, ne bo volil ali pa še ne ve, koga bi volil.

Kot kaže, je vsak glas za Franca Kanglerja izgubljen pri zamenjavi trenutno aktualnega župana Arsenoviča v drugem krogu, saj bi Kangler težko presegel realno še dosegljivih 32 odstotkov.

Kar 25 % volivcev v Mariboru še neodločenih 

V raziskavi so ugotovili, da je tudi za prvi krog 25 ljudi neopredeljenih. Kot kaže, se bodo ljudje morali odločati med spremembo, ki ji jo prinaša Vojko Flis, ki ima edini realne možnosti v drugem krogu, ali pa med nadaljevanjem mandata Arsenoviča.

Podatki javnomnenjske raziskave kažejo, da je neopredeljenih še 25 odstotkov vprašanih volivcev v Mariboru. Mediana je za našo medijsko hišo Mariborčane anketirala včeraj, 16. 11., in predvčerajšnjim, 15. 11. Vzorec ljudi, ki je sodelovalo, je 530, uporabilo se je metodo CATI+CAWI – telefonsko in spletno anketiranje. Šlo je za polnoletne prebivalce Mestne občine Maribor, populacija je po spolu, starosti in izobrazbi reprezentativna za Mestno občino Maribor. Največja možna standardna napaka ocene deleža (pri deležu 50 %) znaša 2,2 %.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.