14:19, ned, 7. Jul

Svet podravske regije sprejel Strategijo privabljanja investitorjev





Na 47. redni seji Sveta podravske regije, ki je pred dnevi potekala v Dominikanskem samostanu Ptuj, so člani Sveta podravske regije za predsednika ponovno izvolili Danijela Vrbnjaka, župana občine Ormož, podpredsednik ostaja dr. Marko Soršak, župan Občine Hoče – Slivnica. Predsednik in podpredsednik se bosta letno izmenjevala na funkciji v obdobju štirih let.

Člani sveta so sprejeli nov strateški dokument Strategijo privabljanja investitorjev v Podravsko regijo, ki je nastal v okviru projekta Invest Podravje v sodelovanju z institucijami in partnerji ter vsemi 41 občinami Podravja.

Dela in naloge operativne skupine za izvajanje strategije bo usmerjal pet članski odbor

Svet je imenoval tudi posebno delovno skupino, katere naloga je Vladi RS predstaviti stanje na področju gospodarstva in človeških virov v Podravju, ter doseči dogovor za oblikovanje posebnega programa za dvig produktivnosti in konkurenčnosti gospodarstva v Podravski regiji.

»Strategija prepoznava 22 sektorjev, iz katerih bi bilo smiselno privabljati in nagovarjati domače in tuje investitorje, od tega se želimo prednostno osredotočiti na deset sektorjev. Ključni kvalitativni cilji strategije so: povečati povprečno dodano vrednost na zaposlenega v regiji, povečati neto plačo zaposlenih v regiji in s tem kupno moč, zmanjšati število ljudi, ki dnevno komutirajo v druge regije, zmanjšati število mladih, ki odhajajo iz regije in privabljanje talentov v regijo,« pojasnjuje Uroš Rozman, direktor Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor.

Svet je sprejel tudi sklep, da se pripravi seznam prioritetnih regijskih projektov v okviru prednostnih naložb novega Dogovora za razvoj regij do leta 2027. Tokratne seje se je udeležil tudi predstavnik Čebelarske zveze društev Štajerske, ki je članom sveta predstavil projekt izgradnje Slovenskega APIS centra dr. Filipa Terča v Mariboru v neposredni bližini Betnavskega gradu. S postavitvijo centra želijo prispevati k nadaljnjemu razvoju apiterapije ter ta del integrativne medicine za preventivno preprečevanje bolezni in tegob s čebeljimi pridelki umestiti kot dopolnitev uradni medicini. Investicija je ocenjena na 7,5 milijona evrov.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.