12:23, ned, 7. Jul

V Mariboru 44. rez najstarejše trte, tokrat ne na Lentu





V Mariboru bodo danes izvedli tradicionalno prireditev 44. rez Stare trte. Zaradi obnove Lenta, kjer trta raste, se bo prireditev letos izjemoma odvila na bližnjem Vojašniškem trgu. Še vedno pa bodo ob tej priložnosti simbolično predali cepiče Stare trte letošnjim prejemnikom. Dva sta iz Slovenije in trije s Hrvaške.

Obrezovanje trte je po navedbah mariborskega zavoda za turizem najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek.

Hkrati je rez Stare trte pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja cepiče najstarejše trte izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta. Tako potomke Stare trte poganjajo korenine že po vsem svetu.

Letošnji prejemniki so Občina Muta, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Kmetijska zadruga Putniković s Pelješca, Zavod za turizem Baranje in Drevesnica Žižek iz Medžimurja.

Slovesno podelitev cepičev bo spremljal kratek kulturni program s pozdravnim nagovorom podžupana Mestne občine Maribor Sama Petra Medveda in poročilom skrbnika najstarejše trte Staneta Kocutarja. Prisotne bosta nagovorili tudi mariborska vinska kraljica Neža Jarc in nova vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič.

Vinogradniško središče Slovenije

Na Vojašniškem trgu bodo ob tej priložnosti stojnice s ponudbo lokalnega vina in domačih dobrot, obiskovalci pa bodo lahko tudi kupili cepljenko potomk najstarejše trte. V Muzeju najstarejše trte na svetu, ki se nahaja v neposredni bližini prizorišča prireditve, bo dan odprtih vrat.

“Naše mesto je prepoznano kot vinogradniško in gastronomsko središče Slovenije z izjemno naravno in kulturno dediščino. Letos smo prejeli še posebej pomembno potrditev: naziv najboljša evropska kulinarična destinacija in uvrstitev med tri najboljše evropske destinacije. Kljub temu smo vsako leto znova pozitivno presenečeni, kako velik je domač in tuj interes za cepiče naše najstarejše trte,” pravi župan Saša Arsenovič.

Okolica Stare trte je trenutno gradbišče

Okolica Stare trte je trenutno sicer gradbišče. Julija lani je namreč občina začela obsežno obnovo Lenta od Vodnega stolpa do Studenške brvi, pri Starem mostu pa gradi novo brv čez Dravo.

Po besedah župana so se lotili del “z največjo mero skrbnosti in spoštljivosti” do tega dela mesta. “Verjamemo, da bo območje Lenta po revitalizaciji zaživelo v svojem polnem sijaju, tako kot danes že živi kulturnih vsebin poln Vojašniški trg,” je povedal.

Stara trta po navedbah mariborskega zavoda za turizem simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora, Štajerske in Slovenije. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Rez Stare trte je uvodni dogodek cikla prireditev v čast najstarejši trti na svetu. Zavod za turizem Maribor bo letos organiziral med drugim še Žametno večerjo med vinogradi, poletne vinske večere Hiše Stare trte, Festival Stare trte s svečano trgatvijo jeseni in martinovanje.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.