10:17, sob, 6. Jul

Mariborski mestni svetniki pred sejo: “Neprimerno trošenje denarja tam, kjer je to v interesu župana in pomanjkanje na drugi strani”





Mariborski mestni svetniki imajo na dnevnem redu današnje seje predloge novih podražitev občinskih storitev. Predviden je dvig cen vodarine, odvoza odpadkov, pogrebnih storitev, prevoza z mestnimi avtobusi in posredno tudi z gondolo. Na današnji seji mestnega sveta MO Maribor pa bodo na predlog župana, svetniki odločali tudi o podražitvi projekta izgradnje atletske ogrevalne dvorane. Več o tem TUKAJ.

Divjak Mirnik: “Holding si ne zasluži imena javni”

Lidija Divjak Mirnik iz Lista za pravičen razvoj Mestnih četrti in Krajevnih skupnosti je za lokalec.si komentirala podražitve, glede na to da je bilo s strani župana na zadnji seji moč slišati, da Javni holding Maribor dela dobro in ustvarja dobiček, po drugi strani pa se Mariborčani soočajo s podražitvami. “Javni holding Maribor (JHMB) je bil ob ustanovitvi mišljen kot ,,boljši mestni servis,, in kot takšen naj bi zagotavljal nižje cene in boljšo kakovost kot pa podjetja, ki so vključena v JHMB. Deloval naj bi tudi popolnoma javno in tako, da je vsakemu občanu takoj jasno in razumljivo, kam gre njegov denar in katere storitve plačuje. JHMB naj bi tudi vse storitve obračunaval na eni enotni položnici in tako še dodatno privarčeval pri stroških. Tako naj bi bilo in tako je župan tudi javno zatrjeval ob ustanavljanju holdinga,” je v uvodu dejala.

“Vse odločitve na najvišjem nivoju sprejema samo in izključno župan. Javnosti in mestnemu svetu ne polaga nobenih računov in ne daje nobenih odgovorov na vprašanja o delovanju holdinga.”

Poudarila je:Holding si ne zasluži imena javni. Vse odločitve na najvišjem nivoju sprejema samo in izključno župan. Javnosti in mestnemu svetu ne polaga nobenih računov in ne daje nobenih odgovorov na vprašanja o delovanju holdinga. Cene storitev letijo v nebo. Samovoljno zamenjuje in namešča direktorje. Izplačujejo se astronomske odpravnine za zgrešene zamenjave direktorjev (Perc). Direktorje, ki delajo dobro in imajo zaupanje javnosti in svetnikov pa se jih na zahrbten način poskuša odstaviti (direktor Snage). Stanje danes pa je čisto nasprotje tega kar naj bi bilo!”

“Holding je tako v teh nekaj letih postal zaprta in nepregledna organizacija na čelu katere je en in edini človek ki sam odloča praktično o vsem – župan Arsenović.”

Dodala je, da je Maribor izven centra neurejen in zelene površine zanemarjene. Ceste izven centra in pločniki pa so v katastrofalnem stanju. “Parkirnine letijo v nebo, medtem ko je center mesta dobesedno paraliziran v prometnem kaosu ob vseh zaporah cest.” Dotaknila se je tudi športne infrastrukture, ki počasi, a zanesljivo propada, financiranje športnih dejavnosti, pa bo počasi doseglo najnižjo točko, na kar športni kolektivi opozarjajo dnevno: “ Podobno kot v športu je v kulturnih dejavnostih in v šolstvu. Medtem ko projekti, kot so znamenita in famozna mariborska brv zraven mosta, požirajo milijone proračunskega denarja

“Holding je tako v teh nekaj letih postal zaprta in nepregledna organizacija na čelu katere je en in edini človek ki sam odloča praktično o vsem – župan Arsenović. Rezultat te samovolje odločanja pa je zdaj pred nami vsemi – podražitve praktično vsega!”

Rotar: “Menimo, da je nujno optimizirati delovanje holdinga”

Josip Rotar, Lista kolesarjev in pešcev nam je dejal: “Glede na naše trenutne informacije in omejitve kot mestni svetniki, ki nimamo neposrednega vpliva na delovanje holdinga, saj ga še vedno popolnoma obvladuje župan, ter dejstvo, da podražitve nimajo vpliva na proračun Mestne občine Maribor, smo kot svetniška skupina odločili, da podražitev ne bomo podprli.”

Poudarjamo, da je za nas ključnega pomena zagotoviti transparentnost in odgovornost pri delovanju holdinga. Menimo, da je nujno optimizirati delovanje holdinga, kar vključuje ukrepe, kot so ukinitve nadzornih svetov v javnih podjetjih, kot je bilo obljubljeno, ter pregled svetovalnih pogodb in drugih ukrepov za povečanje učinkovitosti.

“V tem trenutku nismo prepričani o ustreznosti podražitev, dokler ne bomo imeli celovite slike o delovanju holdinga in njegovem vplivu na prebivalce Maribora.”

“Ob tem se sprašujemo, ali so izjave župana o dobičkonosnosti holdinga v skladu z realnostjo, glede na to, da naši občani še vedno prejemajo visoke položnice. Kot svetniška skupina vztrajamo, da župan popusti pri zahtevi po obvladovanju celotnega holdinga in da pristojnosti izvrševanja ustanoviteljskih pravic prenese na mestni svet, saj ima sedaj popolno oblast nad holdingom zgolj ena oseba. Naša naloga je zastopati interese naših občanov in zagotoviti, da se sprejemajo odločitve v najboljšem interesu mesta,” za lokalec.si pove v nadaljevanju in poudari: “V tem trenutku nismo prepričani o ustreznosti podražitev, dokler ne bomo imeli celovite slike o delovanju holdinga in njegovem vplivu na prebivalce Maribora. Dokler župan ne bo pristojnosti ustanoviteljskih pravic prenesel na mestni svet in ne bodo transparentno razkrite vse svetovalne pogodbe in imenovanja raznoraznih svetovalcev, ne bomo podprli nobenih podražitev.”

Morda vas zanima tudi: Mariborski mestni svetniki pripravili sklepe, s katerimi želijo omejiti županovo izvajanje in razdeljevanje proračunskega denarja

Jurišič: “Neprimerno trošenje denarja tam, kjer je to v interesu župana in pomanjkanje na drugi strani”

Igor Jurišič, mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope nam je dejal: “V svetniški skupini Stranke mladih – Zeleni Evrope se zavedamo, da je potrebno uskladiti višino cen storitev z rastjo stroškov in smo tudi pripravljeni sprejeti politično odgovornost za podražitve, ki bi odražale rast cen med letom 2022 in 2023, nikakor pa ne moremo pristati na prevzemanje politične (ne)odgovornosti župana, ki vse do volitev v letu 2022 ni predlagal nobene podražitve oziroma uskladitve cen (najverjetneje v strahu pred porazom na županskih volitvah) in želi sedaj na svetnice in svetnike prenesti politično odgovornost za obdobje od leta 2019 do danes.”

Dodatno želijo opozoriti, da v Stranki mladih – Zeleni Evrope ves čas opozarjajo na neprimerno trošenje denarja tam, kjer je to v interesu župana in pomanjkanje na drugi strani: “Spomnimo naj, da se je brez težav našel denar za nakup restavracije pri Treh ribnikih, ki sedaj zaradi nesprejemljivih pogojev oddaje ne deluje in s tem dodatno obremenjuje občinski proračun. Spomnimo naj, da so se določene investicije nesorazmerno podražile med samo izvedbo in dodatno spomnimo na višino plač zaposlenih v županovem ožjem krogu o čemer ste mediji že poročali. Spomnimo naj, da smo prav mi opozorili, da je bil direktor podjetja NIGRAD izbran navkljub neizpolnjevanju enega od pogojev, za nameček pa je sklenil še dodatno svetovalno pogodbo s holdingom za 1.000 € mesečno.”

V Stranki mladih – Zeleni Evrope zato ugotavljajo, da se denar najde, če je potrebno, “le na prioritete gledamo drugače.”

“Za nas pomeni vlaganje v mesto v prvi vrsti vlaganje v ljudi – torej v dobrobit prebivalcev mesta in okoliških krajev Mestne občine Maribor in šele takrat, ko bo dovolj sredstev za socialo, kulturo, šport, mladino in ostale vsebine, lahko razmišljamo o arhitekturnih presežkih. Za konec pa želimo pritrditi županu, da je ključen problem podfinanciranje, a tudi tega problema se je potrebno lotiti sistemsko in to bom, podobno kot v primeru izvzetja hitre ceste H2 iz vinjetnega sistema, ponovno moral storiti sam in upam, da bom hitro prišel do pričakovanega rezultata,” zaključi.

Bratina: “Naša naloga ni komentirati, temveč prisluhniti argumentom”

Podražitve pa bodo podprli v listi Arsenovič za Maribor. Aljaž Bratina nam je dejal: “Naša naloga ni komentirati, temveč prisluhniti argumentom. Predlagatelji, direktorji g. Dover (Snaga), g. Jug (MB vodovod), ga. Pliberšek (Pogrebno podjetje), g. Kavnik (Nigrad), g. Šmigoc (Marprom) so podali natančne obrazložitve na najbolj razumljiv, strokoven in s številkami (izračuni) podprt način, in ničemur, kar je bilo prezentirano ni mogoče oporekati. Žal dejstva iz naslova dviga stroškov poslovanja (dvig minimalne plače oz. plač na splošno, dviga cen energentov, dviga cen rezervnih delov, zavarovanj, vseh cenovnih pritiskov iz zunanjega okolja (inflacija)…….) govorijo sama zase. Komentiram lahko edino, da gre za osnovne zakone ekonomije.”

“Pričakovanja, da bi lahko občinski proračun pokrival enormne dvige stroškov poslovanja podjetij v občinski lasti za opravljanje obvezne gospodarske službe je nerealen.”

Dodal je še: “Pričakovanja, da bi lahko občinski proračun pokrival enormne dvige stroškov poslovanja podjetij v občinski lasti za opravljanje obvezne gospodarske službe je nerealen, še posebej ob dejstvu, da je samo letos za izvajanje obveznih zakonsko predpisanih nalog občinski proračun s strani države podfinanciran za cca 27 Mio € (lani cca 20 Mio € v zadnjih 10ih letih pa skupaj za več kot cca 100 Mio €). Situacijo so več kot razumljivo, realno in korektno povzeli mariborski nevladniki, v javnem pismu predsedniku vlade in ministrskemu zboru. Vir: »Večer, 20.6.2023 (JAVNO PISMO) Maribora ne boste pustili na cedilu, premier Golob?« – k zapisani vsebini v odprtem pismu praktično ni kaj dodati.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.