05:48, sre, 3. Jul

Pod policijskim drobnogledom nov nepremičninski posel Občine Ruše in Urške Repolusk





V občini Ruše je očitno v zadnjih tednih pestro. Kriminalisti naj bi preiskovali še prodajo gradbenih parcel na mariborskem Pohorju.

Županjo občine Ruše Urško Repolusk so mariborski kriminalisti pred slabim mesecem dni ovadili zaradi suma zlorabe uradnega položaja, kot smo poročali tudi mi. Očitali naj bi ji sporen nakup občinskega stanovanja, saj je stanovanje  njenih rokah pristalo po tem, ko ga je od Občine kupila njena sorodnica, kupljeno pa naj bi bilo po nižji ceni, kot je tržna.

Sprožen postopek sprememb prostorskih aktov

Portal Necenzurirano pa zdaj poroča, da to ni edini nepremičninski posel Občine Ruše, ki ga preiskuje policija. Po njihovih informacijah je pod lupo kriminalistov tudi prodaja 1.200 kvadratnih metrov velikega stavbnega zemljišča na Arehu. Kmalu zatem, ko je novi lastnik nepremičnino kupil po dokaj ugodni ceni, je namreč Občina sprožila še postopke sprememb prostorskih aktov, zaradi katerih bo vrednost zemljišč poskočila.

Omenjeno naj bi vzbudilo tudi zanimanje opozicijskih svetnikov in članov nadzornega odbora Občine (ki, kot vemo, gredo županji precej v nos, še vedno namreč niso dobili plačila za opravljeno delo, no vsaj do zadnje občinske seje občine Ruše je bilo tako). Svetniki naj bi o tem, pa tudi o številnih drugih primerih obvestili Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Tam so celotno zadevo odstopili policiji.

Pred časom so na KPK za Lokalec.si pojasnili: “Komisija je na podlagi več prijav, ki jih je prejela v letih 2023 in 2024, uvedla postopek predhodnega preizkusa glede sumov nepravilnosti pri prodaji občinskih stanovanj Občine Ruše in stavbnih zemljišč občine na Arehu. V okviru predhodnega preizkusa prijav je Komisija pridobila vsa relevantna pojasnila in dokumentacijo. Ugotovila je, da je glede večine očitkov iz prijave v preteklosti že vodila postopek in jih obravnavala, ter v juliju 2023 z uradnim zaznamkom zavrnila nadaljnjo obravnavo zadeve in jo odstopila v pristojno obravnavo policiji.”

Županja Urška Repolusk za Necenzurirano prodaje ne želi komentirati.

Kupec v povezavah z županjo?

Občina Ruše je javno dražbo za prodajo zemljišča na Arehu, ki se nahaja na smučišču Lobnica, ob zgornji postaji žičnice Cojzarica, razpisala konec julija 2022. Za to je imela podlago v letnem načrtu ravnanja z nepremičninami, ki ga je pet mesecev prej potrdil občinski svet, navaja Necenzurirano. Dražba je bila 1. septembra 2022. Na njej je bil uspešen Ivo Filipović oziroma njegovo podjetje FMF gostinstvo in poslovno svetovanje. Ta je pred tem vrsto let najemal brunarico, ki se nahaja na tem zemljišču.

Znan gostinec

Gre sicer za znanega mariborskega gostinca, ki že ima v lasti lokala Pepsi bar in Alen Bar. Pred leti je bil omenjen gostinec tudi najemnik hotela Areh na mariborskem Pohorju. Tega projekta se je lotil skupaj z Renatom Kolmankom, ki je po informacijah portala Necenzurirano partner sorodnice Srečka Šarha, uradnega predlagatelja županje Urške Repolusk na zadnjih lokalnih volitvah.

Filipović je za nepremičnino na Arehu plačal izklicno ceno 42.000 evrov, torej manj kot 35 evrov na kvadratni meter. To pomeni, da je bil edini dražitelj. Čeprav gre za zemljišče, ki se nahaja ob smučišču, na njem pa že stoji objekt, ki omogoča gostinsko dejavnost, zanj ni bilo velikega zanimanja.

Pri omenjenem mediju navajajo, da je za to več razlogov:
– Občina se ni posebej trudila pri oglaševanju prodaje oziroma iskanju potencialnih kupcev. Obvestilo o prihajajoči javni dražbi je bilo po njihovih podatkih objavljeno samo na spletni strani Občine.
– Obvestilu ni bil priložen noben izris nepremičnin ali kakršne koli slike parcel v naravi.
– Nikjer v dokumentaciji ni navedeno, da na zemljišču že stoji več kot sto kvadratnih metrov velik objekt, namenjen gostinski dejavnosti, ob njem pa 200 kvadratnih metrov velika terasa.

S spremembo akta omogočili gradnjo apartmajev in wellness

Interesentom naj bi zamolčali, da je Občina leta 2021 pridobila idejne zasnove za objekte in površine za turizem na Pohorju – tudi za zemljišče, ki ga je prodajala. Po tej bi objekt porušili in na njegovem mestu zgradili precej večjega. Še pred tem bi morali spremeniti prostorski akt. To se je po prodaji tudi zgodilo. Občina Ruše je namreč konec lanskega leta, torej leto dni po spremembi lastništva, začela s pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za tisto območje – na pobudo novega lastnika zemljišča.

“Nov objekt je načrtovan v večjih tlorisnih dimenzijah, vanj se umešča razširjena gostinska dejavnost s prenočišči ter ponudbo hrane in pijače, prenovila se bo tudi zunanja terasa. Ob objektu, na prostem zemljišču, se vzpostavi prostor za postavitev mobilnih hišk,” je navedeno v dokumentu. Iz priloženih fotografij izhaja, da bo imel nov objekt eno nadstropje več. V njem bo predvidoma pet apartmajev pa tudi wellness.

Če bi potencialni investitorji vedeli, da je v Rušah naprodaj turistično zanimivo zemljišče, za katerega je Občina pripravljena celo spremeniti prostorske akte, po katerih bi na njem zgradili apartmajsko-gostinski objekt, bi bilo zanj verjetno več zanimanja. Bistveno višja bi bila tudi kupnina, ki jo je Občina iztržila zanj, so zapisali pri Necenzurirano.

Zdaj se s postopki prodaje nepremičnine na Arehu ukvarja policija. Kot so za Necenzurirano potrdili na Policijski upravi Maribor, so “prejeli pisanje, ki se nanaša na porabo finančnih sredstev na območju policijske postaje Ruše”. Pojasnili so: “V tej zvezi aktivnosti na policijski upravi Maribor še potekajo.”

Domnevne nepravilnosti pri nepremičninskih poslih Občine Ruše so sicer zaznali člani nadzornega odbora. O tem pa so obvestili KPK.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.