20:56, sob, 18. Maj

Neuradno: Policija podala kazensko ovadbo zoper Urško Repolusk

Po naših neuradnih informacijah, naj bi policija na Okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper Urško Repolusk in še eno osebo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic. Zadeva naj bi se nanašala na sporen nakup občinskega stanovanja.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi bila zadeva vezana na županjo občine Ruše Urško Repolusk in nakup občinskega stanovanja. V preteklosti smo namreč že poročali o tem, da je v občini Ruše neprofitno stanovanje končalo v lasti županje Urške Repolusk. Sama je pred kamerami takrat pojasnila, da je ravnala zakonito in da se ji ne zdi nič moralno ali etično sporno. Govorimo o dejstvu, da je med mandatom postala lastnica oziroma –  kot poudarja sama –  solastnica enega od občinskih neprofitnih stanovanj – in zanj je plačala manj od tržne vrednosti.

Obrnili smo se na PU Maribor in jih povprašali, če gre za območje Ruš oz. konkretno, če gre za županjo Ruš. Zadeve niso potrdili, niti zanikali, so pa nam odgovorili: “Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretno fizično osebo zaradi načela varstva osebnih podatkov ne moremo odgovoriti.” Prav tako smo novinarska vprašanja poslali na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz PU Maribor zjutraj, so zapisali: “Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so julija lani pričeli s preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic (po 257. členu KZ-1). V predkazenskem postopku so ugotovili, da je uradna oseba pravne osebe javnega prava na območju PU Maribor v letu 2020 izrabila svoj položaj pri prodaji nepremičnine v javni lasti.”

Predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so zaradi opisanih dejanj zoper osumljeno uradno osebo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic po tretjem odstavku 257. člena Kazenskega zakonika, zoper drugo fizično osebo pa kazensko ovadbo zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let, sporoča PU Maribor.

Obrnili smo se tudi na Urad županje Urške Repolusk: “Županja Občine Ruše, Urška Repolusk je seznanjena s predkazenskim postopkom, ki poteka na PU Maribor. Z vložitvijo zatrjevane kazenske ovadbe pa ni seznanjena. Prav tako ji ni bilo vročeno nobeno pisanje PU Maribor ali pristojnega ODT. “

Plačala globo v višini 400 evrov

Poročali smo tudi, da je županja zamudila zakonski rok prijave deleža stanovanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zaradi kršitev je bila županji izrečena globa v višini 400 evrov. Vsaka sprememba premoženjskega stanja mora biti namreč komisiji sporočena najkasneje do 31. januarja za preteklo leto.

V tem primeru pa je Repoluskova spremembo premoženja javila 26. januarja 2024, na dan objave članka portala Necenzurirano, ki je prvi poročal o tem, da je “Občinsko neprofitno stanovanje končalo v rokah županje”. Spremembo premoženja bi morala javiti do konca januarja 2023, torej je to storila eno leto prepozno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.