17:20, ned, 30. Jun

Astronavtka slovenskih korenin obtičala v vesolju zaradi tehničnih težav





Astronavtka slovenskih korenin, Sunita Williams, je trenutno obtičala na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) zaradi tehničnih težav z vesoljskim plovilom Starliner, ki ga je izdelal Boeing. Williamsova, ki je skupaj z astronavtom Butchom Wilmoreom del prve posadke na Starlinerju, naj bi se vrnila na Zemljo že pred nekaj dnevi, vendar je povratek preložen zaradi več težav z raketnimi motorji in puščanjem helija​, poroča Daily Voice​.

Starliner, ki je del NASA-inega programa za komercialne posadke, je imel že prej težave pri preizkusih, vključno z nepravilnostmi v programski opremi in propulzijskem sistemu.

Zaradi teh težav so se testi in prvi poleti plovila večkrat preložili​. Sunita Williams, ki ima slovenske korenine po očetovi strani, je postala astronavtka leta 1998 in ima za seboj dolgo in uspešno kariero, vključno s prejšnjimi misijami na ISS in več kot 3.000 urami letenja v 30 različnih letalih​, poroča Daily Voice​.

NASA in Boeing si prizadevata odpraviti težave in varno pripeljati astronavta nazaj na Zemljo. Upajo, da bo Williamsova s svojo posadko lahko varno pristala do konca meseca​.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.