13:16, pet, 5. Jul

Dars izbral izvajalca za gradnjo ceste med Markovci in Ormožem





Dars je med štirimi ponudniki, ki jim je v predhodnem postopku priznal sposobnost, gradnjo okoli 16 kilometrov dolgega odseka med Markovci, Gorišnico in Ormožem zaupal konzorciju gradbincev s Pomgradom na čelu. Pomursko podjetje bo, če ne bo pritožb, skupaj z družbama VOC Celje in Cestno podjetje Ptuj cesto gradilo za 69,4 milijona evrov.

Kot je razvidno iz odločitve na portalu javnih naročil, ponudba izpolnjuje vse zahteve naročnika, ki so bile določene v razpisni dokumentaciji, bila je pravočasna, ustreza potrebam in zahtevam naročnika, ni ocenjena za neobičajno nizko in cena ne presega zagotovljenih sredstev naročnika, zato so je ocenili kot dopustno.

V skladu z zakonom o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja imajo ostali ponudniki sicer še osem delovnih dni časa za vložitev zahtevka za revizijo.

Dars je sicer v dolgotrajnem postopku javnega naročila do roka, ki se je iztekel že 22. oktobra 2020, prejel šest izkazanih interesov, poleg izbranega konzorcija slovenskih gradbincev so zanimanje pokazali še Kolektor, Garnol, avstrijski Strabag, konzorcij na čelu s hrvaškim Gradbenim podjetjem Krk ter mednarodni konzorcij okoli skupine Colas, del katere je tudi podjetje Asfalti Ptuj.

Gradnja bi naj trajala 30 mesecev od uvedbe v delo

V izbirnem postopku je Dars leta 2021 odločil, da skupini Colas ne prizna sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi postopka oddaje javnega naročila, v začetku letošnjega leta pa je iz postopka prodaje izločil še konzorcij okoli Gradbenega podjetja Krk.

Ostale ponudnike so povabili k oddaji ponudb, a sta ju do predvidenega roka, ki se je iztekel 7. junija letos, oddala le domača gradbinca. Ponudba Kolektorja je bila za okoli 350.000 evrov višja od tiste, ki jo je predložil na koncu izbrani konzorcij okoli Pomgrada.

Na Darsu so sicer marca začetek gradnje, potem ko je gradbeno dovoljenje za hitro cesto Ormož-Markovci postalo pravnomočno, napovedovali za začetek poletja, a se to ni zgodilo. Kot so takrat pojasnili, naj bi gradnja trajala 30 mesecev od uvedbe v delo, torej predvidoma do leta 2026.

Z novelacijo investicijskega načrta je bila vrednost investicije sicer ocenjena na dobrih 73 milijonov evrov. Celoten odsek zajema 5,73 kilometra dolg pododsek med Markovci in Gorišnico ter 10,36 kilometra dolg pododsek med Gorišnico in Ormožem, kjer so doslej že zgradili viadukt Sejanca.

V sklopu gradnje bodo zgrajeni štirje nadvozi, 270 metrov dolg most čez kanal Hidroelektrarne Formin, most prek Pesnice, dva zunajnivojska priključka, ob tem pa bodo prestavili sedanjo glavno cesto in lokalne ceste v skupni dolžni 1,47 kilometra in poljske poti v skupni dolžini 5,58 kilometra.

Še vedno pa potekajo usklajevanja glede ptujske obvoznice oziroma ceste od Markovcev mimo Ptuja, ki še ni umeščena v prostor. Trenutno poteka študija variant v sklopu priprave državnega prostorskega načrta, in sicer za eno samo varianto, severno od Ptujskega jezera, ki je bila v okviru medresorske delovne skupine usklajena tudi z lokalno skupnostjo.
VIR: ST A

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.