10:18, tor, 23. Jul

Ste na dopustu ali se odpravljate na Hrvaško? Tamkajšnji vročinski val bo kmalu dosegel vrhunec, tu so priporočila za vse …





Hrvaški mediji opozarjajo, da se naša sosednja država Hrvaška približuje vrhuncu vročinskega vala. Temperature ponekod vztrajno naraščajo, napovedujejo tudi 38 in več stopinj Celzija.

Tako na portalu index.hr napovedujejo že za danes dvig temperature do 37 stopinj Celzija. Pravijo, da se pričakuje pretežno sončno vreme, vroče bo, ponekod celo zelo vroče. V notranjosti Hrvaške se lahko pojavijo tudi nalivi z grmenjem, tako tudi v Gorski Hrvaški in v notranjosti Dalmacije. Zjutraj in ponekod tudi dopoldan bo ponekod na Jadranu še burja. Temperature bodo čez dan, predvsem ob morju narasle med 32 in 37 stopinj Celzija.

Opozarjajo na vročinski val, ki bo trajal več dni in zajel večji del države. Za samo tri regije niso objavili opozorila na visoke temperature, vse drugo je obarvano rdeče.

Že jutri pa bodo temperature še višje. Pretežno sončno bo, popoldan zeo vroče. V notranjosti Hrvaške vreme ne bo stabilno, pojavijo se lahko nevihte z grmenjem, še psoebej na severozahodu, v Gorski Hrvaški in v notranjosti Dalmacije. Jutranje temperature bodo med 18 in 23 stopinj, popoldan bo marsikje naraslo od 33 do 28 stopinj Celzija.

Priporočila za ljudi

Opozarjajo še, da se lahko zaradi visokih temperatur pojavijo tudi okvare na posameznih delih infrastrukture. Še posebej pa opozarjajo ljudi, da pijejo vodo in ostajajo v senci ter izvajajo druge ukrepe, da ne bo prišlo do kolapsa organizma. Kar pomeni, od pitja dovolj vode in drugih podobnih tekočin, ki hidrirajo telo.  In to večkrat na dan, lahko na eno do dve uri, še posebej otroci, sploh pa tisti, ki morajo zaradi dela biti zunaj. Ljudje naj ne čakajo, da bi začutili žejo, sploh starejši, ki včasih “pozabijo” piti. Ljudje se naj tudi izognejo neposrednemu soncu med 10. in 17. uro. Tisti, ki morajo delati zunaj, naj gredo večkrat v senco, čim več naj počivajo in vsakih 30 minut naj popijejo kozarec vode.  Pazijo naj tudi na tuširanje in kopanje. Nikar naj se ne tuširajo z mrzlo vodo, ampak z mlačno. Lahko se tudi ovijejo v hladne, mokre brisače ali pa se osvežijo z mokro gobo, kopeljo s soljo in podobno. Otrokom naj se da mokre brisače na noge in roke. Pri hrani naj se ljudje osredotočijo na manjše obroke, čim več naj bo sadja, izogibajo se naj hrani, ki je bogata z beljakovinami. Boljša izbira so sveži smoothiji, torej zmiksano, zmleto sadje in zelenjava, juhe.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.