15:30, sob, 13. Apr

Omejitev vpisa za 104 študijske programe

Vlada je na seji sprejela sklep o soglasju k omejitvam vpisa in povečanju števila razpisanih mest v 104 dodiplomske in enovite magistrske študijske programe na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih v študijskem letu 2023/2024. Vlada je izdala tudi uredbo o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti.

Pristojni organi visokošolskih zavodov so sprejeli sklepe o omejitvi vpisa za skupaj 104 študijske programe oziroma smeri in načine študija, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Univerza v Ljubljani je za sedem študijskih programov z omejitvijo vpisa predlagala povečanje rednih vpisnih mest. Na enovitem magistrskem študijskem programu medicina na medicinski fakulteti z 205 na 220, na interdisciplinarnem univerzitetnem programu prve stopnje računalništvo in matematika na fakulteti za računalništvo in informatiko ter fakulteti za matematiko in fiziko s 40 na 44, na univerzitetnem dvopredmetnem programu prve stopnje prevajalstvo – slovenščina – angleščina na filozofski fakulteti pa z 11 na 16.

Na univerzitetnem programu prve stopnje človek in medosebni odnosi na teološki fakulteti so na smeri zakonska in družinska terapija ter svetovanje dvignili število vpisnih mest s 15 na 25, na univerzitetnem programu prve stopnje glasbena umetnost na akademiji za glasbo s 60 na 65 mest, na visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje prometna tehnologija in transportna logistika na fakulteti za pomorstvo in promet s 60 na 69 in na visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje geodetsko inženirstvo in upravljanje nepremičnin na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo pa s 30 na 37.

Univerza v Mariboru je na enem študijskem programu z omejitvijo vpisa predlagala povečanje rednih vpisnih mest, in sicer na enovitem magistrskem študijskem programu splošna medicina na medicinski fakulteti s 106 na 110, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Vlada je izdala tudi uredbo o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti

Gre za uvajanje raziskovalnih politik evropskega raziskovalnega prostora v slovenski raziskovalni prostor, kar je skladno z zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti in resolucijo o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030.

“Slovenija na področju odprte znanosti zaostaja, zato gre za zelo pomembno uskladitev Slovenije, ki ji bo bistveno povečala mednarodno konkurenčnost na področju javno financirane znanstvenoraziskovalne dejavnosti,” so zapisali na ministrstvu.

Uredba vključuje zlasti odprt dostop do znanstvenih rezultatov (znanstvenih publikacij, raziskovalnih podatkov ipd.) po načelu odprto, kolikor je mogoče, zaprto, kolikor je nujno. Vključuje tudi uporabo odgovornih metrik za vrednotenje znanstvenoraziskovalne dejavnosti ter vključevanje skupnosti in občanske znanosti.

Uredba v zvezi z odprtim dostopom določa, da morajo financerji znanstvenoraziskovalne dejavnosti, ki delujejo v Sloveniji, v okviru pogojev za sofinanciranje iz javnih virov, torej iz državnega proračuna, evropskih programov in skladov ali virov lokalnih skupnosti, kadar je to enako ali večje od 50 odstotkov, zahtevati, da izvajalci znanstvenoraziskovalne dejavnosti zagotovijo odprti dostop do digitalnih različic znanstvenih publikacij in z njimi povezanih drugih rezultatov raziskav v digitalni obliki.

V avtonomijo javnih raziskovalnih organizacij uredba po zagotovilih ministrstva ne posega, saj omogoča vso raznolikost objav brez omejitev. Tu je uvedena še novost, da sredstva za odprto dostopne objave ne zagotavljajo več izvajalci iz sredstev sofinancirane raziskave, temveč te stroške prevzame financer iz drugih virov.

Uredba prav tako določa obveznosti financerjev pri ocenjevanju raziskovalne dejavnosti, vključno z evalvacijo raziskovalnih programov in infrastrukturne dejavnosti v okviru stabilnega financiranja ter pri odločitvah o sofinanciranju, v smeri kvalitativnega vrednotenja.

Uredba predvideva postopni prehod v delovanje po načelih odprte znanosti – tako za prilagoditev delovanja, kot tudi infrastrukturno podporo, so še dodali na ministrstvu.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.