06:17, tor, 21. Maj

Davčna reforma bo šla v smeri manjše obremenitve dela in večje obremenitve premoženja

Koalicija se je na včerajšnjem tretjem vrhu seznanila s stanjem na področju davkov in sprejela nekatera izhodišča. Davčna reforma bo po besedah predsednika vlade Roberta Goloba šla v smeri manjše obremenitve dela in večje obremenitve premoženja, kot je napovedoval že doslej. Koalicijska partnerja SD in Levica sta z današnjo razpravo zadovoljna.

Usmeritve glede davčne reforme po besedah premierja Roberta Goloba ostajajo takšne, kot so jih komunicirali do zdaj.

Ker je Slovenija med članicami EU in Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj z največjo davčno obremenitvijo dela in med državami z najmanjšo davčno obremenitvijo premoženja, je izhodišče, da se s spremembami zmanjša obremenitev dela in po drugi strani nekoliko poveča obremenitev premoženja, je dejal.

A najprej je po premierjevih besedah treba ugotoviti neto dohodek in dejansko premoženje posameznikov. Spremembe bodo šle tako v dveh fazah, najprej s povečanjem preglednosti baz podatkov na področju dohodkov in premoženja, nato pa v spremembe dohodninske zakonodaje in zakonodaje glede obdavčitve premoženja.

Golob spremembe in razbremenitve pri dohodnini napoveduje že z letom 2024, leto pozneje pa še spremembe glede obdavčitve premoženja.

Za zdaj je izhodišče koalicije, da se sistem nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ohrani, kot je, zato da ostane ureditev primerljiva s sedanjo.

“Razprava o davčnih spremembah bo javna, transparentna in široka. Iskali bomo družbeno soglasje,” je dejal premier. Iz Slovenije želijo narediti bolj pravično družbo, kar je glavni namen davčne politike, je dodal.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.