08:49, sob, 13. Apr

Na kmetiji devet živali poginjenih: V prebavilih najdeni ostanki folije

Direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Branko Podpečan in direktor Inšpekcije za kmetijstvo na Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Primož Marolt sta predstavila ugotovitve inšpekcijskih nadzorov ter stanje na kmetijskem gospodarstvu na Koroškem. Ugotovljenih je bilo več kršitev v zvezi z govedi, 9 živali je bilo tudi poginjenih.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prijave v soboto, 11. marca 2023 opravila inšpekcijski nadzor na kmetijskem gospodarstvu na Koroškem v naselju Podgora, Kotlje. Pri nadzoru je bilo ugotovljenih več kršitev v zvezi z govedi, ki so jih redili na tem kmetijskem gospodarstvu.

Direktor inšpekcije dr. Branko Podpečan je ob predstavitvi prvih ugotovitev na kmetijskem gospodarstvu dejal, da je bilo higiensko stanje zelo slabo, pitne vode in krme v času nadzora ni bilo na voljo. Najdenih je bilo 8 poginjeni govedi, kasneje je poginilo še eno govedo.

Patolog je pri raztelesbi kadavrov ugotovil, da se v prebavilih (kapici) nahajajo ostanki folije, kar je eden od možnih vzrokov za pogin. Uradni veterinar je odredil trajni odvzem preostalih 13 goved na kmetiji in trajno prepovedal rejo goved. Zaradi oteženega dostopa do kmetije je bil odvzem živali izveden danes. Ko bo zaključen upravno inšpekcijski postopek, se bo uradni veterinar odločil ali bo izvedel prekrškovni postopek ali pa po naznanil kaznivo dejanje.

Direktor Inšpekcije za kmetijstvo na Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Primož Marolt je dejal, da je Inšpektorat v letih 2020 in 2021 vodil postopek pri isti zavezanki zaradi neoznačenosti govedi; v letu 2021 zaradi neprijavljenega dohodka iz dopolnilne dejavnosti, v letih 2021 in 2022 zaradi nenadzorovane paše ter znova v letu 2022 zaradi neoznačenih živali (postopek še vedno traja). Po uradni dolžnosti je kmetijska inšpektorica 24. novembra lani ugotovila, da je bilo 19 govedi od 22, popolnoma neoznačenih, 3 pa delno označena, prav tako pa nista bili označeni dve teleti.

Kmetijska inšpektorica je izdala ureditveno odločbo, da mora stranka do 1. januarja 2023 živali oštevilčiti, uveden je bil tudi prekrškovni postopek po Zakonu o živinoreji. 10. marca letos je kmetijska inšpektorica ob ponovnem ogledu kmetije našla eno poginjeno žival ter obvestila številko 112.

Upravni postopek še ni zaključen, odvisen pa bo od tega, ali bodo živali odstranjene in v kakšnem času. Direktor inšpekcije je še dodal, da pri postopkih spoštujejo dejstvo, da se stranka izjasni o vseh okoliščinah in dejstvih v okviru inšpekcijskega postopka, v tem primeru tudi glede tega, zakaj živali niso oštevilčene.

Dr. Branko Podpečan je ob tej priložnosti pozval vse imetnike živali, da so realni in kritični glede zmožnosti ustrezne oskrbe vseh svojih živali. Če ugotovijo, da niso zmožni zagotoviti ustreznih pogojev za rejo zaradi pomanjkanje krme za živali, naj le-te čimprej oddajo oz. poiščejo pomoč. Rejce je tudi pozval, naj vedno pokličejo veterinarja za veterinarsko pomoč, ko zaznajo zdravstvene težave pri živalih, da bi se podobnim dogodkom, kot je bil ta, lahko v čim večji meri izognili. Omenil je tudi, da statistični podatki kažejo, da je tovrstnih primerov od 5 do 6 na leto, vzroki pa so različni, pogosto zelo osebni (starost, invalidnost, alkohol, finančni zlom…, in podobno).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.