15:10, ned, 16. Jun

Po glavnini preštetih glasov volivci večinsko za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih

Po glavnini preštetih glasov kaže, da so se volivci na posvetovalnih referendumih večinsko izrekli za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih. Najbolj prepričljivo so podprli uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ, najbolj tesen pa je bil izid pri vprašanju glede konoplje za omejeno osebno rabo, izhaja iz delnih neuradnih podatkov DVK.

Dan po evropskih volitvah in glasovanju na treh posvetovalnih referendumih bodo izidom nedeljskega glasovanja prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Čez teden dni pa bodo izidom prišteli še glasove iz tujine.

Pravico pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je podprlo 54,64 odstotka volivcev, proti jih je bilo 45,36 odstotka. Za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ se je zavzelo 70,73 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 29,27 odstotka.

Na referendumu o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene je za glasovalo 66,49 odstotka, proti pa 33,51 odstotka. Na referendumu o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo pa je za glasovalo 51,53 odstotka volivcev, proti 48,47 odstotka, še kažejo delni in neuradni izidi.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Igor Zorčič je pojasnil, da preštevanje glasovnic poteka počasneje, kot so predvidevali, saj morajo volilne komisije vnašati izide za štiri referendumske vprašanja in evropske volitve.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.