16:58, pet, 27. Maj

Udeležbo na volitvah označili ne samo kot pravico, ampak tudi dolžnost

Letošnje leto bo v Sloveniji zagotovo zaznamovano z volitvami in predvolilnimi boji na treh ravneh.

Obetajo se namreč kar trojne volitve. Prve bodo na vrsti parlamentarne. Tem bodo sledile še volitve za novega predsednika ali predsednico države, nato pa še lokalne, v katerih se bo izbiralo nove županje in župane.

Naše bralce smo vprašali, na katere letošnje volitve bodo zanesljivo šli. Odgovorilo je 1.339 sodelujočih, od tega kar 73 odstotkov vseh ali 976, da bodo odšli na vse volitve.  V primerjavi z desetimi odstotki ali 130 sodelujočimi, ki so odgovorili, da ne bodo šli na nobene volitve, predstavlja to veliko več ljudi.

Da bodo odšli na parlamentarne volitve, je odgovorilo 12 odstotkov sodelujočih ali 162 od vseh 1.339. Le trije odstotki od vseh ali 43 sodelujočih pa je odgovorilo, da gredo na predsedniške volitve. Zgolj dva odstotka ali 28 sodelujočih pa se je odločilo za odgovor, da bodo šli na lokalne volitve.

Nekateri komentatorji označili udeležbo na volitvah kot obvezo

Anketo smo delili tudi na družbenem omrežju, kjer so nanjo odgovarjali uporabniki Facebooka. Mnogi so zapisali tudi svoj komentar o udeležbi na volitvah. Tako so nekateri napisali, da gre pri udeležbi za pravico državljanke oziroma državljana, kar nekaj pa jih meni, da gre tudi za dolžnost oziroma obvezo. Tako je nekdo zapisal, da bi moralo za vse polnoletne biti obvezno. Z majhno udeležbo bi po njegovem bilo boljše, da se politiki kar sami zmenijo, kdo bo vladal.  Po drugi strani pa so nekateri odgovorili, da ne bodo šli na nobene volitve. Nekdo pa je omenil, da bo šel na volitve, a da ne bo volil nobenega, saj tisti, ki so sedaj na položaju, ne delajo za slovenski narod.

Nekateri so poudarili, da bodo letos zanesljivo šli na parlamentarne volitve, drugi pa, da se z volitvami nič ne spremeni.  Pa ponovno nekateri, da bodo šli na vse volitve in da bi morala biti udeležba obvezna.  Nekateri so odločno zapisali, da morajo vsi izreči svojo voljo.

Da je treba oddati svoj glas, ker to ni več samo pravica, ampak tudi dolžnost, če želimo spremembe, meni en od komentatorjev.  Spet drugi pa je poudaril, da se običajno najbolj pritožujejo tisti, ki na volitve ne gredo. Nekdo celo meni, da bi bilo treba uvesti kazni za tiste, ki ne gredo na volitve.  Nekdo pa pojasnjuje, da bi morali volivci na volitve, čeprav volivcem nihče ne odgovarja.

Komentarjev je še več, mnogi izražajo podobna mnenja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *