06:46, tor, 21. Maj

Vlada z izhodišči za plačno reformo javnega sektorja danes pred sindikate

Vladna stran bo izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju danes predstavila sindikatom. Nekatere rešitve sta premier Robert Golob in resorna ministrica Sanja Ajanović Hovnik javnost razkrila po vrhu koalicije prejšnji teden, v sindikatih zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila, kako namerava vlada uresničiti načrtovane spremembe.

Po vladnih načrtih naj bi se vlada in sindikati najprej lotili pogajanj o odpravi plačnih anomalij, nato bi sledili pogovori o širši reformi, za katero bi si vzeli več časa. V javnem sektorju bi odpravili plače, ki so nižje od minimalne.

Med najnižjo in najvišjo bi vzpostavili razmerje ena proti sedem in poiskali skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. Plačna razmerja pa bi po novem urejali znotraj t. i. plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne skupine javnega sektorja.

V sindikatih zdaj pričakujejo podrobnejša pojasnila, saj opozarjajo, da je nejasnosti še veliko.

Z vladno namero, da bi se najprej pogajali o odpravi plačnih nesorazmerij in nato začrtali širšo reformo, se glede na prve odzive strinjajo. V pogovore namreč številne skupine v javnem sektorju vstopajo z zahtevami po višjih plačah. Če vlada sindikatov s svojimi načrti ne bo prepričala, pa se bo že v drugi polovici tega meseca soočila z več protestnimi shodi.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.