15:22, ned, 16. Jun

Začenja se sojenje mami dečka, ki je umrl v razgretem avtomobilu

Na celjskem okrožnem sodišču se bo začelo sojenje materi dečka, ki je umrl v razgretem avtomobilu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Na mariborskem sodišču bodo nadaljevali sojenje Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora v mariborskem parku. Koprsko višje sodišče pa bo izvedlo javno obravnavo pritožb na obsodbo treh zdravnikov.

Začetek sojenja mami dečka, ki je umrl v razgretem avtomobilu, in njenemu partnerju

Na celjskem okrožnem sodišču se bo v ponedeljek začelo sojenje mami še ne dve leti starega dečka, ki je junija lani umrl v razgretem avtomobilu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Na aprilskem predobravnavnem naroku se mama o krivdi ni želela izjasniti, njen partner pa na marčnem naroku krivde ni priznal.

Tožilec Jošt Jeseničnik materi umrlega otroka in njenemu partnerju očita štiri kazniva dejanja, in sicer povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletnih oseb, surovo ravnanje ter promet s prepovedanimi drogami, ki naj bi jih obtožena prodajala tako mladoletni osebi kot tudi osebam, ki so bile v postopku odvajanja.

Še ne dve leti star deček je 20. junija lani umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini. Neuradno naj bi bil otrok v vozilu najmanj dve uri. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora je otrok umrl na kraju dogodka.

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja, drugega pa zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Obema osumljencema je celjska policija odvzela telesne tekočine zaradi preverjanja, ali sta bila med dogodkom pod vplivom prepovedanih drog. Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.

Nadaljevanje sojenja domnevnemu napadalcu v mariborskem parku

Na mariborskem sodišču se bo v petek nadaljevalo sojenje Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora v mariborskem parku septembra 2022. Potem ko senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šoštarič ni ugodil zahtevi obrambe za postavitev novega izvedenca psihiatrične stroke, je za tokrat napovedan pregled listinskih dokazov in fotografij. Če ne bo dodatnih dokaznih predlogov, bi lahko sodišče sklenilo glavno obravnavo in začelo s sklepnimi besedami strank.

Tožilstvo 24-letnemu Gašpariču očita, da je na grozovit in zahrbten način v Mestnem parku sredi noči skušal vzeti življenje 21-letnemu dekletu. Obramba sicer skuša dokazati, da je bil odnos med obtožencem in oškodovanko specifičen, zlasti pa zelo intenziven, in je kot tak vplival na ravnanje obtoženca. Tožilstvo po drugi strani meni, da njun odnos nikakor ni mogel vplivati na prištevnost obtoženega, saj gre za mladeniča z nadpovprečno razvitimi umskimi sposobnostmi in s tem tudi dobro razdelanimi strategijami spoprijemanja s težavami.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.