16:21, ned, 19. Maj

Prebujenje ali samo preblisk?

Na enem izmed znanih, mariborskih radiev, so pred nekaj dnevi izvedli “mini raziskavo” o najmanj priljubljenem poklicu pri nas. Na moje veliko presenečenje je le-ta dala za mene presenetljiv rezultat, za katerega sem mislil, da se pri nas ne bo nikoli ustvaril.

Rezultat te raziskave je pokazal, da je pri nas daleč najmanj priljubljen poklic – politik. Upam da je to zares spoznanje ljudi o vrednotah, realnih vrednostih, pomembnostih poklicev in dejavnosti ljudi. Da to ni samo odziv, razočaranje nad dogodki in stanju pri nas. Kakorkoli, ta rezultat “mini raziskave” me zares me veseli.

Vir: Youtube Mesh Collective
Vir: Youtube Mesh Collective

Že pred leti sem zasledil, da obstaja na svetu država, kjer so te vrednote realno zastopane. To je na Taiwanu. Otok (bivša Formoza), ki si ga Kitajska želi nazaj. Otok, kjer so od nekdaj najbolj spoštovani ljudje s poklicem z dejavnostjo:
1. Učitelj
2. Kmet
3. Pek
4. Umetnik – kulturnik
… in tako po vrsti. Za človeka najpomembnejši poklici za življenje. Popolnoma na zadnjem mestu so politiki. Gre tako daleč, da se ti ljudje v javnosti sploh ne smejo preveč izpostavljati. Biti morajo skromni, tiho v ozadju, kajti ljudje menijo, da so za njihovo delo že tako predobro plačani in zato naj bodo “lepo tiho” in se naj ne šopirijo. So preprosto uradniki, ki so plačani iz proračuna. To je sigurna plača ne glede na njihovo delo, rezultate. Nisem mogel verjeti da obstaja dežela, kjer je to ljudem povsem jasno. V preostalem delu sveta pa je to ravno obratno. Politiki so največje “zvezde” in vse se obrača okoli njih.

Vir: Youtube Mesh Collective
Vir: Youtube Mesh Collective

Zakaj grem na svojo prvo kavo v izbrani lokal, kjer lahko v miru spijem to kavo, brez da me s sosednje mize že navsezgodaj “bombardirajo” z glasnimi debatami – kako je ta in ta politik to jutro vstal z levo ali desno nogo in podobne oslarije. In nasploh v večini družb, na pikniku, kateremkoli skupu ljudi, kjer bi naj bilo veselo, sproščeno, je pogosto prisotna politika. Kot da vsi ti ljudje živijo samo za politiko. Zares sem besen, kajti to prehaja vse meje. Od tod to moje veselo presenečenje nad rezultatom “mini raziskave”. Mogoče se bo to en dan spremenilo in bom lahko lepo v miru spil to mojo prvo kavo zjutraj, v enem izmed lokalov v mestu. Upam, da to ni samo preblisk.

Darko – Baša

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.