03:08, sre, 19. Jun

Tajska malo drugače

Glede na sivino in mraz, ki nas v zadnjih tednih obdaja, sva z možem izkoristila 14 dnevni oddih v Aziji. Pred tem sva se ustavila še v Dubaju, kjer je imel moj mož nekaj poslovnih obveznosti. Zadnjih nekaj let je intenzivno delal na tem tržišču in obeta se neverjetna zgodba, ki bo bučno olje popeljala kar 442 metrov visoko:).Burj Khalifa je ena najvišjih zgradb na svetu. Visoka je 828 metrov in v njej je znameniti hotel Armani. Njihova najbolj priljubljena restavracija At.mosphere (mizo moraš rezervirati vsaj dva meseca vnaprej) je na 442 metrih višine in ponuja čudovit razgled na ves Dubaj. V restavraciji sva se z možem pred dvema letoma zaročila, zato naju na to mesto vežejo posebni spomini.

Po Dubaju naju je pot odnesla znova v Bangkok, ki mu pravijo mesto večnega nasmeha, čeprav je zadnje mesece to ovito v črnino. Ko sva bila nazadnje na Tajskem, sva namreč doživela smrt njihovega priljubljenega kralja. 16667808_1237957329618740_1895775848_oLeto dni bo Tajska žalovala in leto dni bodo Tajci nosili črna oblačila. Temu primerno se je spremenil tudi režim okoli kraljeve palače. Tajcem so namreč omogočili zadnje slovo in zaprli vse ulice okoli palače ter poostrili varnostne ukrepe. Vsi (vključno s tujci) se morajo pred vstopom na varovano območje identificirati z osebnim dokumentom. Posnamejo tvojo fotografijo in te pregledajo. Česa takšnega še nisva doživela. Tajci se tako množično hodijo poklanjat njihovemu preminulemu kralju.

In če se vrnem nazaj k Bangkoku. Vročina, vlaga, specifičen vonj… vse to spada zraven, če se podaš na Azijsko avanturo. Bangkok ima več kot 8 milijonov prebivalcev (z okolišem okoli 11). Mesto leži ob bregovih reke Chao Phraya, ki jo vedno znova odkrivava s čolni long boat. 16667581_1237957369618736_434833808_oSploh kanali reke so mistični, saj ti nudijo pristen utrip tajskega življenja. Barake na vodi, umazanija, skromnost, poginule živali, ki plavajo v vodi… vse to in še več. Navadno naju voznik čolna odloži pri templju Wat Arun. Tempelj je med drugim upodobljen tudi na kovancu za 10 BATH-ov. Ime pa je dobil po Indijskem bogu svitanja, bogu Aruna. Kralj Taksin je zgradil omenjeni tempelj ob reki Chao Phraya točno na tistem mestu, katerega so najprej obsijali jutranji sončni žarki. Tempelj je zgrajen v kmerskem stilu in dekoriran s kitajskim porcelanom, ki so ga uporabljali za obteževanje čolnov. Centralni prang je visok 104 m in skupaj z ostalimi štirimi stolpi simbolizira goro Meru, goro ki predstavlja 33 nebes.

Bangkok je eno od najhitreje rastočih in ekonomsko dinamičnih mest v jugovzhodni Aziji. Čeprav domačini verjamejo, da Bangkok raste v regionalno središče, ki bi tekmovalo s Singapurjem ali Hong Kongom, pa to mesto tarejo velike težave z infrastrukturo ter socialne težave, ki so posledica hitre rasti.

Z možem ga redno obiskujeva in v bistvu več ne štejeva najinih obiskov. Dopustujeva in uživava. Nastanitev si poiščeva v bližini ulice Khao San Road. Ta ulica je nekoč služila največjemu trgu, kjer se je prodajal riž. Sedaj je najbolj priljubljena ulica za turiste. 16651183_1237956762952130_1460990115_oNa njej boste videli različne umetnike, slikarje in plesalce. Po vrhu pa imajo pestro izbiro najboljšega Pad Thai-a. Skratka, če še niste obiskali Azije, vam priporočam, da svojo pot začnete prav v Bangkoku. Pri tem pa ne pozabite, da je sonce na ulicah velikega mesta veliko bolj močno, kot smo ga vajeni doma. Jaz se vsako leto dobro opremim in tokrat sem vzela s seboj novo
Eucerin Sun obarvano kremo CC z zaščitnim faktorjem 50. Manj kot ta faktor pozabite, ker boste rdeči še preden boste prišli na prvo kavo (smeh). Po vrhu se mi na obrazu vedno znova delajo pigmentni madeži in ta krema mi je letos resnično pomagala.

Skratka, če sem vam naredila skomine po Tajski, ne premišljujte preveč. Privoščite si avanturo in spakirajte kovčke. Pobegnite tej sivini, ki nas obdaja v Mariboru!

Vaša Miša

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.