01:30, pet, 21. Jun

Ženska podjetnost v mojem mestu Maribor

Delam delo, ki ga naravnost obožujem. Kot specialistka za zaščito poslovnih in osebnih rizikov vsakodnevno srečujem zelo zanimive ljudi, podjetnike in podjetnice v mojem mestu Maribor in okolici, pa tudi v drugih mestih, imam priložnost slišati njihove zgodbe, ki me navdihujejo in skozi delo opazujem podjetniško naravnanost iz enega drugačnega zornega kota.

Ugotavljam, da smo Mariborčani vedno bolj podjetniško naravnani. In noro navdušena sem nad dejstvom, da je v našem mestu in okolici vedno več žensk, ki ustanavljajo in vodijo uspešna podjetja ali so na ključnih vodilnih delovnih mestih v podjetjih. Poleg tega, da so v poslu 24/7, pa te iste ženske živijo še vse ostale vloge življenja, od mame, žene, prijateljice, čistilke do psihologinje, mediatorke, svetovalke…

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Morda bo kdo rekel, da je to zato, ker ni služb in so ljudje prisiljeni stopiti na lastno podjetniško pot… morda je to tudi del resnice, pa vendar iz takih situacij so se rodile uspešne podjetniške zgodbe. Ko je človek »vržen v vodo« ima dve možnosti, ali plava ali potone.

Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je podjetna oseba tista, ki se pri svojem delu uspešno loteva več nalog, ki sprejema tveganja, išče priložnosti, ki je drzna, samozavestna, iznajdljiva, delovna, komunikativna, odločna, vztrajna…

Ste se našle v opisu, drage moje bizi mame ?

Vse te veščine so kar nujne za uspešno delovanje, ne samo pri podjetništvu, temveč tudi pri materinstvu, kaj pravite? Zato, da smo podjetne, pravzaprav niti ne potrebujemo svojega podjetja, saj je podjetniški način razmišljanja možno implementirati v službi, poslu, družini in pri vzgoji otrok.

Kaj pa sploh pomeni podjetniški način razmišljanja?

Gre za različne spretnosti, veščine, načine obnašanja in osebne lastnosti, ki jih implementiramo v uresničevanje zamisli in v iskanje novih idej in načinov delovanja, da bi spremenili stvari. 

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Te spretnosti, obnašanje in lastnosti nas ima večina že v sebi in niso izključna last poslovnih ljudi. Do določene mere smo vsi podjetni! Toda pravi izziv je graditi na tistem, kar že imamo, in to še razširiti.

Je pa podjetnost ženskega spola že v osnovi, tako da je nekako naša domena, če se malo pošalim.

Še ena zanimivost, ki sem jo opazila med svojim delom je, da kadar vstopim v kakšno podjetje, kjer ima glavno vlogo ženska, se to takoj opazi že na sami stavbi. Poslovni prostori so prijetnih vonjav, stene nosijo zgodbe skozi zanimive slike, priznanja ali fotografije, rožice v lepih okrasnih loncih te pozdravijo že na vhodu, pisarne so čiste in v tem božičnem času okusno okrašene in tudi moški del ekipe daje vtis, da se v prostorih dobro počuti. Čuti se tisti pridih ženstvenosti, ki je tako edinstven in ga moramo negovati in ki je za stranke ključen, da si ustvarijo prvi vtis o podjetju, v katerega vstopijo.

Prepričana sem, da smo tako moški, kot ženske odlični v podjetniškem razmišljanju. So pa določene prednost, ki ji imamo ženske. Podjetnice, ki v svojo podjetnost vpletemo več sebe, smo čustvene in to pokažemo, sledimo intuiciji in smo pristne ter iskrene, smo tudi pravi magnet za ljudi in uspehe. Tudi če smo kdaj zaradi tega bolj ranljive, ali naredimo kaj narobe, nič hudega, saj naš pozitiven namen in srčnost prej ali slej dosežeta srce.

Objem, ena bizi mama Maja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.