13:39, ned, 19. Maj

Žalostna vest: Umrl je Janez Gorišek

V starosti 89 let je umrl Janez Gorišek, slovenski gradbeni inženir, smučarski skakalec in športni delavec, legenda Planice, piše delo.si.

Janez Gorišek je leta 1961 diplomiral na ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (FGG). Kot gradbenik se je med drugim posvetil tudi projektiranju in gradnji smučarskih skakalnic. Z bratom Vladom sta konstruirala letalnico v Planici, ki je bila zgrajena leta 1969. Za izgradnjo Planiške velikanke je leta 1968 skupaj z bratom prejel Bloudkovo nagrado.

Bil je tudi skakalec

A Gorišek je bil tudi smučarski skakalec. Na svetovnem študentskem prvenstvu v smučarskih skokih je bil dvakrat prvi (1953, 1957). Leta 2015 je prejel naziv častni občan Šentjerneja, 24. maja 2016 pa tudi državno odlikovanje srebrni red za zasluge Republike Slovenije.

V skakalnem svetu ima družina Gorišek posebno mesto. Janez in njegov brat Vlado sta skrbela za razvoj smučarskih poletov ter konstruirala skakalnice in letalnice po vsem svetu. Po smrti Stanka Bloudka pa sta prevzela skrb za planiško velikanko. Vlado je sicer preminil leta 1997, zdaj pa je tik pred planiškim praznikom, umrl tudi Janez Gorišek.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.