15:01, tor, 21. Maj

Upravne enote morajo v določenih primerih podaljšati veljavnost vozniškega dovoljenja tudi med stavko

Minister za javno upravo Franc Props glede podaljšanja veljavnosti za vozniška in prometna dovoljenja v času stavke na upravnih enotah izpostavlja, da je to ena od nujnih nalog, ki so jih upravne enote dolžne izvajati tudi v času stavke, če bi zaradi njene opustitve lahko za državljane oziroma pravne osebe nastala gmotna škoda.

Zdaj stavka poteka ob sredah, vendar pa imajo upravne enote uradne ure še najmanj na tri druge dneve, ko je mogoče opraviti to storitev, je poudaril v ponedeljek na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje Bojane Muršič iz SD glede podaljševanja veljavnosti za vozniška in prometna dovoljena v času stavke za starejše voznike. Hkrati je opomnil, da omenjena storitev sodi med tiste, ki jih je mogoče dobiti kjer koli na kateri koli upravni enoti.

Na del poslankinega vprašanja, povezan z vprašanjem družinskih zdravnikov, ki specialistom medicine dela, prometa in športa tudi deset dni ne pošljejo kartotek v omenjenem postopku, je medtem odgovorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Po njenih besedah novela zakona o zdravniški službi v deveti točki prvega odstavka 1. člena določa, da mora zdravnik v času stavke izvajati tudi zdravstvene storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz zdravstvenega in drugih socialnih zavarovanj in drugih upravičenj, ki izhajajo iz varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Omenjena točka se po ministričinih besedah med drugim nanaša na opravljanje zdravstvenih storitev, potrebnih za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Po ustavi ima namreč posameznik pravico do svobode gibanja, z vozniškim dovoljenjem pa jo lahko uresničuje.

Med osebami, ki so se v času zdravniške stavke znašle pred ovirami pri izdaji oziroma podaljšanju vozniškega dovoljenja, so bili februarja in marca v ospredju pozornosti invalidi, ki uporabljajo prilagojeno vozilo. Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča, kjer za osebe s statusom invalida opravljajo obvezne zdravniške preglede pred izdajo oziroma podaljšanjem vozniškega dovoljenja, so namreč obravnavali le paciente v starosti do 18 let in nad 65 let.

Vendar se je zdravniški sindikat Fides sredi marca skupaj s stavkovnim zborom zdravnikov na URI Soča odločil, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo stavkovne aktivnosti, tako da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili tudi stari med 18 in 65 let. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami URI Soča je tako 25. marca opravil pregled še zadnji od 30 pacientov, ki jim je zaradi odloženih pregledov v času stavke zdravnikov poteklo vozniško dovoljenje.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.