11:23, sob, 27. Apr

15 slovenskih občin prejelo prikazovalnike hitrosti “Vi vozite …”





Agencija za varnost prometa je že deseto leto zapored pripravila poziv za enoletni brezplačni najem prikazovalnikov hitrosti “Vi vozite”. Na poziv, ki je bil objavljen 19. avgusta 2020, se je prijavilo 34 občin. Strokovna komisija je izbrala 15 občin, ki so v teh dneh prejele prikazovalnike hitrosti v enoletni brezplačni najem.

Fotografija je simbolična.

Namestitev prikazovalnikov hitrosti se je doslej izkazala kot učinkovito sredstvo za takojšnje zmanjšanje povprečnih hitrosti. Prehitra vožnja je namreč kljub preventivnim akcijam in pogostemu opozarjanju vseh institucij, ki delujejo na področju preventive, še vedno zelo pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Do konca letošnjega septembra je zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah ugasnilo 22 življenj. Policija je v prvih devetih mesecih (1. 1. – 30. 9. 2020) ugotovila 87.191 kršitev s področja hitrosti. Omejitve hitrosti in predvsem njihovo dosledno spoštovanje, so zato ključnega pomena, predvsem v naseljih. Pri višjih hitrostih so posledice prometnih nesreč težje. Neprilagojena in objestna vožnja sta lahko usodni, zato vozite zmerno in odgovorno, svetuje Agencija za varnost prometa. Ob tem želi znova spomniti, da je celoten zdravstveni sistem v stanju izjemnih obremenitev, zato z odgovorno udeležbo v prometu prispevajmo k umirjanju razmer.

Tudi letos želi s prikazovalniki hitrosti Agencija voznike spodbujati k umirjeni, odgovorni in strpni vožnji ter tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu, še posebej najbolj ranljivih, pešcev in kolesarjev. Agencija občine že deseto leto spodbuja k uporabi prikazovalnikov hitrosti, saj so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih. Dosedanji podatki kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi tedaj, ko nadzor ni očiten.

Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« so prejele naslednje občine (po abecednem vrstnem redu):

Občina Cankova
Občina Dobrova-Polhov Gradec
Občina Dol pri Ljubljani
Občina Kidričevo
Občina Kočevje
Občina Kozje
Občina Medvode
Občina Metlika
Občina Mirna peč
Občina Poljčane
Občina Postojna
Občina Ptuj
Občina Slovenska Bistrica
Občina Šentjur
Občina Škofja Loka

Merila za izbor so bila naslednja:
– podatki o številu prometnih nesreč, umrlih, hudo telesno in lažje telesno poškodovanih oseb,
– večja ogroženost ranljivih skupin udeležencev v prometu,
– najbolj prometna območja (npr. nevaren cestni odsek, potek poti v šolo ali vrtec),
– občine z načrtom promocije aktivnosti pridobitve prikazovalnika.

Prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« namesti občina in z njim v času brezplačnega najema tudi upravlja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.