09:42, pon, 29. Apr

20. Mednarodni festival računalniške umetnosti





Mladinski kulturni center Maribor sporoča, da bo med 25. ter 27. septembrom 2014 tako že dvajsetič zapored potekal festival MFRU (Mednarodni festival računalniške umetnosti) po različnih hiper-lokacijah v mestu Maribor, med drugim v Kinu Udarnik, Vetrinjskem dvoru, GT22 in galeriji Media Nox.

Mednarodni Festival računalniške umetnosti / MFRU 2014 zaokrožuje 20 let raziskovanja svetlih, a tudi temnih plati računalniške umetnosti, ki še nikdar v zgodovini ni bila hkrati tako priročna, istočasno in morda prav zaradi tega pa tudi zmeraj bolj kompleksna. Pogled v prihodnost nakazuje, da bo razvoj tehnologije in tehnike, z njima pa seveda tudi razvoj računalniške umetnosti, še naprej preskakoval stopnice nemogočega in napredoval z globalnimi koraki. Takšnimi, ki so prekrmarili začetke Festivala, ki segajo v leto 1994, vse do današnje točke. Točke 2.0, ki poleg točke interakcijskega preloma modernega svetovnega spleta in načinov njegove uporabe istočasno preveša MFRU v tretje desetletje in tako v docela intermedijsko obdobje.

Letošnji program spet ponuja ugledna imena. Nastopili bodo Miha Kralj, pionir sintetizatorjev zvoka ter elektronske glasbe v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji, francoski avdio-vizualni dvojec Nonotak; Primož Oberžan, svojevrsten glasbeni mehanik; Baran Gulesen, interdisciplinarni umetnik, če omenimo le nekatere.

Vse intermedijske nastope in delavnice bo teoretsko nadgradil spremljevalni dogodek v obliki simpozija, ki bo v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor potekal v četrtek, 24. septembra 2014, v prostorih galerije UGM. Na simpoziju bodo sodelovali nekateri vidnejši predstavniki teorije s področja intermedijskih umetnosti, med njimi tudi dr. Janez Strehovec, filozof in publicist ter kuratorji, selektorji in organizatorji preteklih festivalov MFRU.

mfru

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.