06:02, tor, 30. Apr

23-letnik v Mariboru izvršil serijo goljufij, to ga čaka zdaj





V sredo, 21. februarja, so kriminalisti SKP PU Maribor k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, s kazensko ovadbo privedli 23-letnega moškega z območja Celja, ki je utemeljeno osumljen, da je med 31. januarjem in 19. februarjem letos storil 8 kaznivih dejanj goljufij (po 211. čl. Kazenskega zakonika, KZ-1) in en poskus tega kaznivega dejanja.

Z izvršenimi kaznivimi dejanji si je pridobil za 85.000 EUR protipravne premoženjske koristi. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper osumljenca odredil pripor. Osumljeni moški je kazniva dejanja izvrševal z lažnim prikazovanjem dejanskih okoliščin, tako da je oškodovano gospodarsko družbo, ki se na območju mesta Maribor ukvarja s prodajo pnevmatik, zavedel, da mu je v devetih primerih izročila avtomobilske pnevmatike, ki pa jih ni plačal.

Pnevmatike je naročeval po spletu, v imenu različnih in dejanskih pravnih oseb, katerih imena je zlorabil, plačila pa je prikazoval z lažnimi, oz. ponarejenimi potrdili o spletnem bančnem plačilu, z namišljenimi in neobstoječimi transakcijskimi računi. To sta v zadnjem primeru, 19. 2. 2023, posumila zaposlena oškodovane gospodarske družbe, ki sta o tem obvestila policijo, tako da je dejanje ostalo pri poskusu.

Pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja so mariborski policisti identificirali osumljenčevega sostorilca, 27-letnega moškega, prav tako iz okolice Celja, zoper katerega so prav tako podali kazensko ovadbo. Privedeni 23-letni osumljenec je specialni povratnik kaznivih dejanj goljufij, zaradi katerih je bil v preteklih letih že večkrat pravnomočno obsojen. Za navedeno kaznivo dejanje goljufije je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let. Za poskus tega kaznivega dejanja se storilec kaznuje v mejah kazni, predpisane za kaznivo dejanje, lahko pa tudi mileje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.