10:07, čet, 16. Maj

2,5 odstotka osmošolcev zasvojenih z igranjem računalniških iger





2,5 odstotka slovenskih osmošolcev je zasvojenih z igranjem računalniških iger. Strastni igralci računalniških iger za sebe pravijo, da se počutijo kot tempirana bomba. Z igranjem iger pričenjajo pri povprečni starosti 5,5 leta in med vikendi igrajo skoraj sedem ur na dan.

Zgodaj navedeni podatki izhajajo iz raziskave o vedenjskih zasvojenostih med mladimi v Sloveniji, ki so jo izvajali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V raziskavo so vključili 1071 slovenskih osmošolcev. “82,1 odstotka anketirancev je v zadnjem letu igralo računalniške igre,” je pojasnila Mirna Macur z NIJZ.

Foto: BK TV
Foto: BK TV

Mladi med delovniki tovrstne igre igrajo povprečno 1,7 ure dnevno, ob koncu tedna skoraj dve uri in pol na dan. Tisti, ki so zasvojeni, začnejo igrati računalniške igre pri zgodnejši starosti kot ostali, igrajo pa tudi bistveno več od sovrstnikov. Med delovnimi dnevi 5,4 ure na dan, med vikendi pa v povprečju 6,9 ur na dan, opozorjajo na NIJZ. Pretirano igranje računalniških iger je bolj značilno za fante kot za dekleta. V raziskavi ugotavljajo še, da se strastni igralci računalniških iger bolj kot svoji sošolci vključujejo v razburljive dogodke in so bolj nagnjeni k uživanju v tveganih aktivnostih. Ti osmošolci tudi bolj uživajo, ko nadlegujejo druge ljudi, hitreje izgubijo živce, ko se razjezijo in pogosteje ne delajo domačih nalog, dodajajo na NIJZ.

racunalniska igra 2

Podobni so tudi podatki mednarodne raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog, ki jo je NIJZ izvedel 2014. Takrat je računalniške igrice med tednom igralo približno 78 odstotkov 11-, 13- in 15-letnikov, med vikendi pa kar 83 odstotkov. “Približno trije odstotki 13-letnikov in štirje odstotki 15-letnikov igrajo igrice sedem ur na dan ali več,” je poudarila koordinatorica raziskave Helena Jeriček Klanšček z NIJZ.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.