08:56, pon, 29. Apr

25. Poletni lutkovni pristan





Mariborsko lutkovno gledališče bo večji del avgusta tudi letos namenilo tradicionalnemu 25. mednarodnemu lutkovnemu festivalu Poletni lutkovni pristan. Ta svoja vrata v soboto zvečer odpira na nedavno novo odprtem zunanjem avditoriju, kjer bodo kot enega vrhuncev dogajanja uprizorili obnovljeno klasično predstavo Žogica Marogica.

unnamed

Kot je dan pred začetkom festivala povedala njegova umetniška vodja Katarina Klančnik Kocutar, bo do konca meseca na sporedu 22 predstav ter še 12 drugih dogodkov, ob tem pa še mednarodno srečanje lutkovnih akademij in šol. Po njenih besedah je jedro festival izbor dobrih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, ki so primerne tudi za poletna prizorišča.

“Ker letos praznujemo okroglo obletnico, smo pripravili tudi razstavo nagrajenih predstav iz preteklih let. Otroška žirija je namreč velika posebnost našega festivala,” je dejala Klančnik Kocutarjeva in tako spomnila tudi na 40-letnico Lutkovnega gledališča Maribor.

Lani so prvič pripravili srečanje lutkovnih akademij in šol, ki se je izkazalo za izjemno bogato in živo, zato bodo dogodek ponovili tudi letos. Ob akademijah iz Prage in Osijeka bodo s predstavami sodelovali še študentje akademije iz Bratislave.

Doslej so se na Poletnem lutkovnem pristanu zvrstile predstave z vsega sveta, letos prihajajo lutkarji iz Češke, Nemčije, Hrvaške, Španije, Francije, Slovaške in Slovenije.

Že prvi dan bo veliko zanimanja najverjetneje požela predstava domačega lutkovnega gledališča Žogica Marogica, ki jo je leta 1994 na oder postavil Tine Varl in velja za eno najbolj gledanih lutkovnih predstav v Sloveniji. Pobudnik za oživitev predstave je mariborski igralec Danilo Trstenjak, ki je poudaril, da predstava sledi izvirniku z marionetnimi lutkami in znamenito glasbo Bojana Adamiča.

“Predstava je dovolj preprosta in mobilna, da bomo z njo lahko spet malo bolj zarezali po slovenskih cestah in obiskali še marsikateri manjši kraj, kjer si bodo zaželeli obiska Žogice Marogice,” je še dejal Trstenjak.

Predstave v okviru festivala bodo obiskovalcem na voljo brezplačno, a si je pred tem potrebno pridobiti vstopnice, ki bodo na voljo na blagajni lutkovnega gledališča uro pred predstavo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.