21:49, sre, 24. Apr

58. Kurentovanje tudi s presežki

Življenje v karnevalskem Ptuju se je po torkovem pokopu pusta že vrnilo v običajne tirnice, letošnji karnevalski princ Maksimilijan Gregorič (Aleš Goričan) je po 11 dneh vladanja vrnil oblast županu Miranu Senčarju, organizatorji pa so prešteli izkupiček 58. Kurentovanja. Kot so na včerajšnji novinarski konferenci dejali, se je skupaj pustnih dogodkov udeležilo 105.000 ljudi.

 novinarska po kurentovanju

Po prvih ocenah s strani organizatorjev se je največ, kar 60.000 obiskovalcev, udeležilo nedeljske mednarodne povorke, desetih večernih zabavnih dogodkov v letos novi karnevalski dvorani je obiskalo 29.000 ljudi. Uvodno etno povorko in dobrodelno obarjado je obiskalo 5000 ljudi, prikaze likov, ki so potekali od prve nedelje do četrtka, je obiskalo 4500 ljudi, po 1500 jih je bilo na petkovi nočni povorki ter na sobotnem mestnem korzu.

Vreme jim jo je nekoliko zagodlo le na predpustni ponedeljek, ko so morali povorko otrok vrtcev zaradi sneženja prestaviti v dvorano, kjer so otroci, sicer brez gledalcev, izvedli predstavitev in rajanje, odpovedan pa je bil prikaz kurentov pred mestno hišo. Tudi na zaključni pustni torek se je rajanja udeležilo okoli 3000 ljudi.

Skupaj z drugimi ponudniki so organizatorji v okviru letošnjega kurentovanja pripravili več kot 120 dogodkov, na katerih se je predstavilo več kot 6000 mask od blizu in daleč. Samo na nedeljskem vrhuncu dogodkov se je predstavilo 41 etnografskih likov in karnevalskih mask, od tega 28 domačih in 13 tujih iz sedmih držav – Francije, Hrvaške, Češke, Srbije, Makedonije, Slovaške in Belgije. Skupaj z društvi kurentov in korantov se je predstavilo 71 skupin.

Kurentovanje je bilo tudi letos humanitarnega značaja, saj so na različne načine zbrali 11.000 evrov, od tega več kot 10.000 na tradicionalni obarjadi v organizaciji Lions kluba Ptuj, kjer je 21 ekip skuhalo 300 litrov obare.

Kot zanimivost velja še dodati, da so v času festivala obiskovalci pojedli okoli 5000 parov klobas, na obarjadi so razdelili 4000 obrokov, Ptujske pekarne pa so spekle 35 ton oziroma 350.000 krofov, za katere so porabili sedem ton marelične marmelade.

Veliko je bilo tudi medijskega zanimanja, predvsem domačih medijev, ki so pripravili več kot 180 televizijskih, okoli 300 radijskih prispevkov in novic, več kot 720 novic na internetu in okoli 200 prispevkov v tiskanih medijih. Ob tem so bili akreditirani tudi novinarji tujih medijev, med drugim iz Romunije, Avstrije, Španije, Velike Britanije, ZDA, Belgije in Italije.

Ptujska mestna občina je za javni del prireditve zavodu za turizem namenila 46.000 evrov, kar je približno četrtina potrebnega denarja, vse ostalo morajo organizatorji pridobiti na trgu, bodisi preko prihodkov od najemnin, tržne dejavnosti ali sponzorjev.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.