06:19, pet, 19. Apr

61. Kurentovanje bo k ohranjanju pustne tradicije nagovarjalo z obujanjem spominov





61. Kurentovanje bo namesto tradicionalnega programa, ki je na Ptuj vsako leto privabil večtisočglave množice obiskovalcev, svoje pomembno poslanstvo nadaljevalo v prilagojeni, spletni obliki. Letos bo potekalo od 2. do 16. februarja pod sloganom “Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine”.

FOTO: M. Pigac (MP Produkcija)

Organizator Zavod za turizem Ptuj na digitalnih kanalih Kurentovanje in Visit Ptuj pripravlja vsebine, ki bodo odstirale zanimiva zgodovinska dejstva in pripovedovale zgodbe, ki jih je zapisalo šest desetletij tradicije ptujskega Kurentovanja. V podobah kurentov in ostalih tradicionalnih pustnih likov bodo zaživele tudi ptujske ulice, izložbena okna in reklamni panoji. Obeta se še nekaj zanimivih novosti.

Nove vsebine: interaktivna spletna igra, virtualni ex-tempore in druge

Pomembno poslanstvo Kurentovanja je v ohranjanju pristnih vezi z vsemi posamezniki in skupinami, ki s svojo prisotnostjo v povorkah in prikazih sooblikujejo tradicionalno prireditev. Ker epidemiološki ukrepi letos onemogočajo izvedbo živega programa in druženj, bodo nepozabni spomini na pretekla Kurentovanja oživeli v obliki fotografij in videov s preteklih Kurentovanj. Ob skoku v preteklost bo letošnji program ponudil tudi nekaj novih vsebin: interaktivno spletno igro »Kurentova simfonija«, virtualni Ex- tempore, simbolno predstavitev novega princa karnevala, v sodelovanju z Zvezo društev kurentov predstavitev novega letnika Mistika, predstavitev novega videospota Pihalnega orkestra Ptuj in nove znamke Filatelističnega društva Ptuj.

Nagrade za naj pustni krof in najbolj izvirne okrasitve zunanjosti hiš, stanovanj in njihove okolice

Posebna pozornost bo namenjena tudi angažmaju lokalnega prebivalstva za sodelovanje na dveh nagradnih ocenjevanjih. V sodelovanju Zavoda za turizem Ptuj in KGZS Zavod Ptuj bo potekalo ocenjevanje za naj ptujski pustni krof, na katerem se bodo za nagrade in laskav naslov lahko potegovali tako ljubiteljski kot profesionalni peki krofov. Na ocenjevanju za naj pustno okrasitev pa bodo nagrajene najbolj izvirne okrasitve zunanjosti hiš ali stanovanj in njihove okolice.

FOTO: M. Pigac (MP Produkcija)

Stand-up Tadeja Toša in program  na spletnih omrežjih Kurentovanja

Za dobro razpoloženje na pustni torek, ki je tradicionalno minil v veselem druženju na ptujskih ulicah, bo letos poskrbel spletni stand up Tadeja Toša. Ob tem velja opozoriti, da bo na pustno nedeljo, ko je tradicionalno potekala Mednarodna karnevalska povorka, mogoče spremljati etnografsko-zabavni televizijski program od 13:00 ure naprej, z neposrednim vklopom na spletnih omrežjih Kurentovanje.

S sloganom Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, je na današnji predstavitvi letošnjega Kurentovanja izpostavila: “Po lanskem izredno odmevnem jubilejnem 60. Kurentovanju smo si tudi letos želeli, da bi se lahko pustni tradiciji poklonili na tradicionalen način – s povorkami, številnimi spremljevalnimi dogodki in druženji. Zaradi epidemioloških razmer pa smo bili primorani prireditev preseliti na splet.” Na spletu bodo na digitalnih kanalih Kurentovanje in Visit Ptuj pod sloganom Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine “obujali spomine na pretekla Kurentovanja, odstirali zanimiva zgodovinska dejstva in pripovedovali zgodbe, ki jih je zapisalo šest desetletij tradicije. Ob tem bomo poskrbeli, da bodo v podobah kurentov in ostalih tradicionalnih pustnih likov zaživele tudi ptujske ulice, izložbena okna in reklamni panoji.”

S previdnostjo in željo, da se že prihodnje leto v živo nadaljuje tradicija Kurentovanja

“Posebna čast je živeti v mestu, katerega občani živijo tradicijo in preko ohranjanja pustnih običajev prispevajo k ohranjanju naše kulturne dediščine. Letošnji pustni čas nas prav v luči skrbi za naše zdravje in zdravje soljudi postavlja pred nove izzive. Epidemiološke razmere od vseh nas, tako posameznikov kot institucij, namreč še vedno zahtevajo izjemno previdnost in odgovornost,” je poudarila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in dodala: “Tako bo letošnje Kurentovanje, prav v želji, da s skupnimi močmi premagamo epidemijo, minilo brez tradicionalnega živega programa in druženja. Seveda z željo, da že prihodnje leto v živo nadaljujemo tradicijo Kurentovanja.”

Priložnost, da še bolj ponotranjimo plemenito poslanstvo in lik kurenta

Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC, se je spomnil lanskega jubilejnega Kurentovanja: “V lanskem in preteklih letih smo s skupnimi močmi izpeljali izjemne dogodke. Razveseljevali smo številne obiskovalce našega mesta, širili smo prepoznavnost ter plemeniti glas o naši dediščini in tradiciji v slovenskem in evropskem prostoru. Če smo lani za las ubežali virusu, ki nam je pomembno krojil leto 2020, se mu letos žal ne bomo mogli izogniti. Tradicionalnega Kurentovanja kot smo ga bili vajeni v preteklih letih v tem letu žal ne bo, saj so javne prireditve in množična druženja zaradi epidemije prepovedana v Sloveniji in Evropi.” Ob tem pa je poudaril, da je letošnje lahko priložnost:  “Bo pa ta nezavidljiva situacija tudi priložnost, da še bolj ponotranjimo plemenito poslanstvo in lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo in je tudi eden od simbolov slovenske identitete. S tem bomo pomagali odgnati tudi slabo in zlo, kar ta virus zagotovo je, da bomo lahko konec meseca maja uspešno organizirali jubilejni 40. kongres FECC, največje globalne in evropske karnevalske organizacije, katere aktivni član je Ptuj s Kurentovanjem že 30 let. Iz tega naslova se letos tudi ponašamo z nazivom karnevalska prestolnica Evrope, resda digitalna.”

Princ karnevala: z veliko mero upanja pogumno zremo v prihodnost

Princ ptujskega karnevala Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall: “Letošnje leto nam prinaša veliko izzivov, tudi na področju ohranjanja naše bogate pustne kulturne dediščine. Zelo veliko nas s to tradicijo živi skozi vse leto. Ostajajo nam predvsem lepi spomini na pretekla Kurentovanja, zato z veliko mero upanja pogumno zremo v prihodnost. Na koncu namreč vedno posije sonce in z njim bo sledil tudi čas veselja in norčavosti. Takrat se bo lahko Ptuj z okolico spet spremenil v pravo prestolnico karnevalov.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.