01:33, ned, 19. Maj

Akcija Več luči več upanja za pomoč otrokom v stiski





Nadškofijska karitas Maribor ponovno izvaja že utečeno akcijo Več luči več upanja, s katero želi pomagati otrokom v stiski. Lani so na tak način zbrali nekaj manj kot 11.000 evrov, s čimer redno plačujejo šolsko prehrano 49 otrokom, 12 otrokom pa delno šolo v naravi. Letos upajo, da bodo lahko zagotovili topel obrok vsaj 70 otrokom.

foto:sta
foto:sta

“Potrebe so vsako leto večje,” je na današnji novinarski konferenci izpostavil predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček. Zato je pozval podjetja, naj del sredstev, ki jih namenijo za poslovna darila in promocijo ob koncu leta, raje namenijo za otroke v stiski. Posameznike pa poziva, naj poleg svojih najbližjih ob letošnjih praznikih obdarijo tudi otroke, “ki večkrat zaspijo s solzami v očeh”. Akcija poteka od 29. novembra do 2. februarja.

Nadškofijska karitas Maribor je letos preko različnih programov pomoči pomagala 1371 otrokom. Skupno so letos obravnavali 4185 prošenj za pomoč in nudili pomoč 8853 osebam. Rešenih je bilo nekaj več kot 600 prošenj za finančno pomoč ter izdanih 3500 prehranskih in higienskih paketov, s katerimi so dosegli več kot 7000 ljudi. Dodatno so izdali več kot 1800 paketov pomoči v oblačilih in obutvi ter razdelili 253.000 ton hrane iz ukrepa EU med 15.600 prejemnikov pomoči, kar so po besedah Mačka izredno visoke številke.

Opozoril je na opazno povečanje števila tistih, ki potrebujejo redno pomoč, in tistih, ki prvič potrkajo na njihova vrata oziroma nekaj let niso bili prejemniki pomoči Karitas. “Vse večji je problem funkcionalne nepismenosti na področju uveljavljanja pravic iz naslova socialnih transferjev,” je dejal Maček in poudaril, da Nadškofijska karitas Maribor z zakonito stalno prijavo, ki jo potrebujejo za urejanje različnih pravic, pomaga kar 348 osebam.

Zelo dejavni so tudi v Škofijski Karitas Celje. Kot je danes sporočil njihov generalni tajnik Matej Pirnat, so v zadnjih tednih z osnovnimi živili, higienskimi pripomočki in nekaterimi priboljški pomagali 2393 socialno ogroženim družinam iz Slovenije. Pomagali so tudi Miklavžu, da je obdaril 3016 otrok, med njimi 136 otrok z motnjo v razvoju ali težjo boleznijo.

V teh dneh so začeli akcijo Nasmeh upanju, s katero zbirajo sredstva za nadaljnjo pomoč socialno ogroženim in dolgotrajno bolnim otrokom. Vsi, ki bi želeli prispevati, lahko pošljejo SMS s ključno besedo SOLIDAREN ali SOLIDAREN5 na 1919 in darujejo evro oziroma pet evrov za pomoč otrokom v stiski.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.