21:34, sre, 24. Apr

Akcija za boljšo varnost kolesarjev





Od danes pa do konca maja bodo policisti opravljali poostren nadzor nad kolesarji in drugimi udeleženci v prometu v okviru preventivne akcije za boljšo varnost kolesarjev.

Njihov cilj je doseči varno kolesarjenje na javnih cestah po državi, ob tem pa zmanjšati število umrlih in hudo telesno poškodovanih kolesarjev. Preverjali bodo, ali kolesarji uporabljajo čelado in drugo zaščitno opremo, ali se vozijo po pravi strani vožnje, vožnjo po kolesarskih površinah. Pozorni bodo tudi na uporabo mobilnih telefonov, ki je lahko izredno nevarna med samo vožnjo.

Ne bodo pa nadzorovali samo kolesarje, ampak tudi druge udeležence v prometu, predvsem voznike motornih vozil, ki velikokrat ogrožajo kolesarje tako, da jih prehitevajo preblizu, jim izsilijo prednost.

Vir: Drava Bike
Vir: Drava Bike


Kolesarji – povzročitelji tudi hujših nesreč

Kolesarji so v več kot polovicah najhujših prometnih nesreč povzročitelji teh nesreč. Največkrat se te zgodijo zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti (v križiščih pozabljajo, da prometni znaki veljajo tudi zanje, ne le za voznike motornih vozil), hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Bodite vidni, bodite previdni!

Ob nadzoru bodo policisti in druge organizacije opozarjale tudi na to, da morajo kolesarji poskrbeti za dobro vidnost. V prometu so namreč bolj izpostavljeni kot drugi udeleženci, zaradi tega morajo imeti ponoči in ob slabši vidljivosti vklopljeno sprednjo belo luč za osvetljevanje ceste in zadnjo rdečo pozicijsko luč. Voziti je treba po kolesarski poti oziroma po za kolesarje določenih delih vozišča. Upoštevati morajo tudi prometno signalizacijo, tako prometne znake kot semaforje. Pred spremembo smeri vožnje je treba dobro pogledati, kaj se dogaja za kolesarjem, točno pa je treba tudi nakazati smer. Upoštevati je treba pravila prednosti in nikakor ne voziti pod vplivom alkohola. Smer vožnje je treba nakazati z roko, Če niste prepričani o svoji varnosti, je boljše sestopiti s kolesa in se čez križišče odpraviti peš.

Vožnja drug za drugim

Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim. Izjemoma, če je pot dovolj široka, lahko dva kolesarja vozita vzporedno. V skupini lahko izjemoma vozijo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije. Skupino morajo sestavljati najmanj štirje kolesarji.

Jasno je, da morajo biti kolesa redno vzdrževana in tehnično brezhibna. V obvezno opremo sodijo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja pozicijska luč, rdeči odsevniki, rumeni odsevniki na pedalih, prednja in zadnja zavora in bočni odsevniki.

Preventivno akcijo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, v njej pa poleg slovenske policije sodeluje več ministrstev, občin in raznih organizacij. Več nasvetov za kolesarje najdete na spletnih straneh slovenske policije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.