18:10, ned, 28. Apr

V Mariboru podirali rekorde v rušenju mostov iz špagetov





“Ali je kaj trden most?”, so se znova spraševali na mariborski Fakulteti za gradbeništvo. Tam namreč že osmo leto zapored poteka tekmovanje v izdelavi mostov iz špagetov.

Gre za mednarodni projekt kjer tekmujejo študentje gradbeništva različnih držav. Tudi letos ga že tradicionalno prirejata Študentski svet Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, v sodelovanju z Društvom študentov Fakultete za gradbeništvo v Mariboru, ter v sodelovanju s Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor, kjer je vzporedno potekalo osnovnošolsko tekmovanje.

Izdelovanje mostu iz špagetov

Na tekmovanju so ekipe najprej naredile načrt za gradnjo mostu, nato pa ga zgradile iz špagetov. Z končanimi izdelki so tekmovali v njihovi vzdržljivosti pod različnimi obremenitvami. Letos pa so lahko z mostovi tekmovali tudi v dizajnu. Število ekip se vsako leto veča, za zmago se je letos potegovalo kar 40 ekip, med katerimi je bilo je več tujih kot domačih. ” Največje veselje je, ko vidiš da se imajo vsi fajn, da delajo dobre mostove ter na koncu vse lepo steče brez nekih večjih zapletov,” je povedal glavni organizator Jan Osterš.

Tudi na tekmovanju osnovnošolcev kjer je tekmovalo 10 ekip pa ni manjkalo smeha. Kljub temu da imajo polne roke dela so se učenci ob tem tudi zabavali. “Otroci pri tem krepijo svojo ustvarjalnost ter ročne spretnosti, ob enem pa se še nekaj naučijo,” dodaja profesor gradbeništva Riko Vranc. Ravnateljica Alenka Ambrož Jurgec pa je dejala, da so otroci tega tekmovanja tudi potencialni dijaki oziroma kasneje študentje gradbeništva.

Zmagala je ekipa MTM iz Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Sestavljali so jo člani lanske zmagovalne ekipe: Marko Zidarić, Matej Slapnik. Na novo pa se je pridružil Toni Sakmardi namesto lanskega člana Aleš Bedeka. Most je dosegel obremenitev 89,52 kg.

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.