23:25, sob, 27. Apr

Ana Desetnica zaključuje svoj pohod





Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo drevi s predstavo Parada v Novi Gorici zaključil pohod po ulicah slovenskih mest. Letošnja, 17. Ana Desetnica, je obiskala kar deset krajev in po oceni organizatorja, Gledališča Ane Monro, v 12 festivalskih dneh pritegnila okoli 45.000 gledalcev.

getfoto2

Kot je ob izteku festivala dejal vodja Gledališča Ane Monro in direktor festivala Goro Osojnik, si Gledališče Ane Monro zadnje tri leta še posebej prizadeva, da bi bila vseslovenska razsežnost festivala bolj prepoznana in prisotna. Sam meni, da so pri tem vsako leto uspešnejši, saj lokalni organizatorji skupaj z njimi ustvarjajo povsem samosvoje Ane Desetnice.

Poseben presežek je po njegovih besedah letos ponudila nova generacija slovenskih uličnih umetnikov, ki so suvereno stopili ob bok tujim. Nove generacije uličnikov rastejo s festivalom Ana Desetnica in v svoje nastope vložijo ogromno truda, kar je vidno tudi v kakovosti predstav, meni Osojnik. Za prihodnje leto, ko bo Ana Desetnica postala polnoletna, pa upa, da se ji bo pridružil še kak kraj ali mesto in da bodo formalizirali sodelovanja s partnerskimi mesti ter tako zagotovili dolgoročen razvoj festivala.

Pohodna predstava Parada, ki jo bo drevi ob 20. uri pri SNG Nova Gorica uprizorila italijanska zasedba Faber Teater, bo na ulice pripeljala dve vrsti likov – Nizke, glasbenike, in Visoke, hoduljarje. Ti so bodo zabavali med seboj in z gledalci ter včasih podrezali tudi nič hudega sluteče mimoidoče.

Festival je letos potekal v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Novi Gorici, Sežani, Celju, Šoštanju, Krškem, Izoli in v Rušah ter ponudil okoli 180 brezplačnih dogodkov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.