19:10, tor, 23. Apr

Andrej Šiško pravnomočno obsojen na osem mesecev zapora





Mariborsko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo zoper Andreja Šiška, predsednika Gibanja Zedinjena Slovenija. Mariborsko okrožno sodišče ga je marca letos spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Andrej Šiško je tako pravnomočno obsojen na osem mesecev zapora. Večino tega je že odslužil s priporom. Sodni senat pod vodstvom sodnice Vanje Verdel Kokol pa je na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta obsodil še njegovega soobtoženega Mateja Lesjaka. Šišku je tožilstvo očitalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanje k strmoglavljenju najvišjih državnih organov, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. Vse to naj bi storila z različnimi ravnanji, tudi z grožnjami takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 pa vse do ustanovitve dežele Štajerske, ko naj bi tudi ustanovili obrambno skupino te dežele lanskega septembra in jo poimenovali Štajerska varda. Prvostopenjsko sodišče je že v svoji obrazložitvi sodbe izpostavilo, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč, sodnica pa je takrat izpostavila, da se takšnih dejanj ne sme podcenjevati.
Tako Šiško kot Lesjak sta ves čas zatrjevala, da so v Apačah naredili predstavo za javnost, ker so želeli provocirati. Šiško je tudi zatrjeval, da ima po ustavi pravico do ustanovitve dežele in Štajerske varde. Toda že na prvostopenjskem sodišču je bilo povedano, da bi to lahko naredil samo z zakonitimi sredstvi.

Štajerska varda. Vir: Facebook
Štajerska varda. Vir: Facebook

Za Andreja Šiška je tožilstvo predlagalo leto in štiri mesece zapora, za Mateja Lesjaka pa pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodnica se je strinjala s tožilstvom, da je za Lesjaka dovolj kazen opominjevalne narave. Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj je že napovedala pritožbo.

Civilisti pod vodstvom Štajerske varde in Andreja Šiška so sicer tudi to poletje imeli vojaška urjenja v štajerskih gozdovih. Policija pravi, da skrbno spremljajo morebitna tveganja in da do zdaj niso zaznali, da bi se posamezniki združevali z namenom pripravljanja, načrtovanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov.

Šiško piše na spletu, da se združujejo kot civilna iniciativa, ustanovljena na podlagi ustave in mednarodnih dokumentov o človekovih pravicah. In da sta tudi letošnja tabora na Pohorju in v Kozjem po njegovem mnenju organizirali na isti način in na zasebnem zemljišču.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.