00:54, čet, 9. Maj

Andreju Brvarju Glazerjeva nagrada za življenjsko delo





V Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je včeraj odvila slovesna podelitev Glazerjevih nagrad kot osrednjih priznanj mesta Maribor za dosežke na področju kulture. Nagrado za življenjsko delo bo prejel pesnik in publicist Andrej Brvar, ki je ostal zvest Mariboru na vseh področjih svojega javnega delovanja.

“V slovenskem prostoru se je uveljavil kot markanten pesnik z izrazito individualno poetiko, prodoren premišljevalec literarnih in kulturnih pojavov, zahteven urednik z jasno profilirano in prepoznavno uredniško politiko ter pobudnik odmevnih literarnih dogodkov,” med drugim piše v utemeljitvi nagrade.

Andrej Brvar, rojen leta 1945, se je po študiju v Ljubljani kot diplomirani komparativist in romanist zaposlil v Mariborski knjižnici, od leta 1989 do upokojitve pa je služboval kot urednik za izvirno leposlovje pri založbi Obzorja in Založbi Litera. Bil je član znamenite mariborske peterice, ki se je v zborniku Skupaj leta 1973 zavzela za kulturni policentrizem.

V obdobju od 1969 do 2013 je objavil 12 samostojnih pesniških zbirk za odrasle in štiri knjige za mladino. Leta 2007 je izbor njegove poezije in razmišljanj o pesništvu izšel v zbirki Kondor. “Nedvomno je, da je Andrej Brvar s svojimi umetniškimi stvaritvami na področju leposlovja, z dolgoletnim delom pri posredovanju splošnih kulturnih vrednot in pomembnim prispevkom k razvoju sodobne kulturne teoretične misli pustil neizbrisen pečat na zemljevidu mariborske in celotne slovenske kulture,” še piše v utemeljitvi Glazerjeve nagrade.

Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih.

Marija Švajncer jo prejme za znanstveno monografijo Vpogled v azijsko duhovnost, ki po mnenju žirije “pomeni pomemben prispevek k razvoju filozofije in s tem sodobne teoretične misli na Slovenskem”.

Rok Vilčnik bo Glazerjevo listino prejel za zbirko dram Ameriška trilogija. To sestavljajo tri žanrsko, vsebinsko in slogovno različne igre, “ki jim je skupno to, da razgaljajo človekovo intimo, spregovorijo o družbenih tabujih – v tem gredo celo do skrajnosti – ter s svojo tenkočutnostjo pretresejo bralca”.

Glazerjevo listino za leto 2014 prav tako prejmejo Zdenka Semlič Rajh, Žiga Oman in Lučka Mlinarič za znanstveno monografijo in razstavo Maribor Mesto Hiše Ljudje, ki ju je v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 izpeljal Pokrajinski arhiv Maribor. “Z omenjeno monografijo je javnost dobila prvo celovito predstavitev razvoja in stanja hišnega oziroma stavbnega fonda na območju znotraj nekdanjega mestnega obzidja od poznoterezijanske dobe do leta 1941,” piše v utemeljitvi.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po pesniku Janku Glazerju (1893-1975), ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru. Podeljujejo jih od leta 1987, lani pa je Glazerjevo nagrado prejel igralec Vlado Novak. Med nagrajenci so bili tudi Peter Ternovšek, Stane Jurgec, Emil Baronik, Meta Gabršek Prosenc, Zmago Jeraj, Žarko Petan, Tone Partljič, Karolina Godič, Rado Pavalec, Jože Mlinarič in Drago Jančar.

DSC_7424

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.