02:55, pon, 29. Apr

Arheologi na zemljišču bodoče hoške cone





Projekt vzpostavitve proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica, kjer naj bi tovarno gradil avtomobilski gigant Magna, napreduje hitro. Prejšnji teden so s terenskim delom raziskav tam začeli arheologi Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Po pomislekih kmetijske stroke o uporabi najboljših kmetijskih zemljišč so v Kidričevem medtem ponudili svoja.

Kot je pojasnila vodja centra za preventivno arheologijo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Barbara Nadbath, načrtujejo, da bodo terenski del raziskav zaključili še ta mesec. Na vprašanje, ali so doslej že našli kaj takšnega, kar bi terjalo dodatne aktivnosti, ni mogla odgovoriti, saj je odkrito gradivo trenutno še v postopku primarne obdelave.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Arheologi sicer raziskave izvajajo na območju, ki je veliko kar 75 hektarjev, doslej pa so z devetčlansko ekipo prečesali 18 hektarjev. Ta teden bo z izvedbo raziskav pričela še druga ekipa, skupaj 15 do 18 ljudi, pri primarni obdelavi gradiva in ostalih kabinetnih raziskavah za pripravo strokovnega poročila pa bo sodelovalo še okoli deset ljudi.

Nekateri lastniki zemljišč niso dovolili vstopa

O tem, kdo je naročnik raziskav, Nadbathova pove, da se arheološke raziskave na območjih prostorskih aktov v fazi presoje vplivov na kulturno dediščino izvajajo v okviru njihove javne službe, potekajo pa v skladu s smernicami, ki jih izda ministrstvo za kulturo. Kot je še povedala, v skladu z zakonom o varstvu kulturne dediščine za potrebe izvedbe arheoloških raziskav sicer lahko dostopajo na zemljišča, a pred pričetkom del na terenu vseeno o načrtovanih raziskavah pisno obvestijo vse lastnike zemljišč in jim razložijo potek raziskav. Lastnike prosijo, da jim sporočijo, če imajo zadržke glede izvedbe raziskav.

Tudi tokrat je bilo tako. Težav pri tem nismo zabeležili. Nekateri lastniki so sporočili, da ne dovolijo dostopa na zemljišče oziroma, da imajo na zemljiščih posevke, ki bi jih z delom lahko poškodovali,” je še dodala Nadbathova.

KGZS se z lokacijo cone ne strinja

Pred dnevi so se načrtom gospodarskega ministrstva že uprli na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, kjer opozarjajo, da to območje spada med najboljša kmetijska zemljišča, zato ostro nasprotujejo umestitvi proizvodne cone na tej lokaciji. Kot so navedli, je v neposredni okolici kar nekaj po velikosti enakih lokacij, ki ležijo tik ob avtocesti, so manj primerna za kmetovanje in bi jih lahko namenili za proizvodno cono.

letališče maribor (4)

Na takšen poziv so se zdaj odzvali v občini Kidričevo, kjer so na gospodarsko in kmetijsko ministrstvo naslovili dopis, v katerem državi ponujajo več možnosti za vzpostavitev proizvodne cone brez odkupov zemljišč. Kot je zapisal župan Anton Leskovar, se območje, ki ga predlagajo, nahaja v gozdovih njihove občine, severno od njega se nahaja naselje Kungota pri Ptuju, na severozahodu gramoznica Pleterje, južno od predlaganega območja pa regionalna cesta Slovenska Bistrica-Ptuj.

Območje se nahaja v neposredni bližini podravske avtoceste ter bo imelo možnost povezave z industrijsko cono Talum v okviru bodoče obvoznice,” je pojasnil Leskovar, ki ocenjuje, da je njihov predlog realen in izvedljiv ter ima vse potencialne možnosti za nadaljnji razvoj.

Ministrstvo za gospodarstvo se za zdaj na to pobudo še ni odzvalo, a je težko verjeti, da bi zdaj, ko so se projekta odločno lotili na območju občine Hoče-Slivnica v neposredni bližini mariborskega letališča, spremenilo svoje načrte.

Nekateri mediji sicer pišejo, da so pod streho že skoraj vsa soglasja, dala naj bi jih tudi že večina lastnikov zemljišč. Nekateri med njimi pa niso zadovoljni s ponudbo za odkup, saj pravijo, da živijo od obdelovanja zemlje, zato v zameno za svojo zemljo zahtevajo nadomestna zemljišča.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.