22:04, pet, 26. Apr

Arsenovič in okoliški župani o povezovanju in sodelovanju na področju turizma





Mariborski župan Saša Arsenovič je danes na sedežu občine gostil župane okoliških občin, ki so se odzvali njegovemu povabilu. Kot je povedal po dogodku, je bilo delovno srečanje predvsem spoznavne narave, večinoma pa so na njem govorili o povezovanju in sodelovanju med občinami, zlasti na področju turizma.

sestanek arsenovič z županiArsenovič je povedal, da je Maribor kljub dejstvu, da v Sloveniji nimamo pokrajin, vseeno center ene od regij in hkrati drugo največje in s tem za ostale občine precej vplivno mesto. Z njimi je treba sodelovati na tak način, da bodo imeli skupne in jasne cilje tako v odnosu do države kot pri črpanju evropskega denarja, je dodal.

Po njegovih besedah je bil sestanek s kolegi župani konstruktiven, zadali pa so si tudi domačo nalogo, in sicer da vsakdo od njih posreduje cilje in naloge, ki se tičejo pogovorov z državo. Tako bodo lahko skupaj nastopili pri uresničevanju projektov, predvsem infrastrukturnih, ki imajo velik vpliv tako na gospodarstvo kot na turizem.

“Strinjali smo se tudi, da bi potrebovali skupno blagovno znamko na področju turizma, ki bi jo skupaj tržili tudi na mednarodnem trgu. Manjše občine namreč nimajo niti ljudi, kaj šele denarja, da bi za to poskrbele same. Razmišljamo v smeri oblikovanja nekakšne skupne agencije, ki bi služila vsem in štajersko regijo dvigovala tudi na mednarodni ravni,”
je dejal.

Pri tem ni imel v mislih zavoda za turizem, ki že obstaja, a le v soustanoviteljstvu nekaj občin, pač pa agencijo, ki bi delovala na pogodbeni osnovi, iz katere bi bilo jasno, kdo kaj prispeva in kaj za to dobi. Takšno agencijo bi lahko po njegovem financirala država, še bolje pa bi bilo, če bi pot do mehkih vsebin našli skozi črpanje evropskih sredstev.

Zadovoljni s sestankom so bili tudi drugi župani, ki so se množično odzvali vabilu. Kot je povedal župan Lenarta Janez Kramberger, so to tudi pričakovali, saj je Maribor vendarle prestolnica regije, kjer so vse najpomembnejše regionalne inštitucije.

“Mi si želimo sodelovanja in danes nam je bilo povedano, da bomo naredili konkretne korake naprej,” je dejal Kramberger, ki se zaveda, da je sodelovanje potrebno tako takrat, ko je to dobro za občino, kot tudi, ko je treba kaj prispevati.

Po besedah novega župana Svete Trojice Davida Klobase je tovrstno povezovanje pomembno za razvoj celotne regije, tudi njenih najmanjših občin, predvsem na področju turizma. Glede na vtise s prvega srečanja po njegovem kaže na to, da bo sodelovanje v prihodnje dobro.

Županja Kungote Tamara Šnofl pa je dodala, da je ključno povezovanje, ki se kaže kot nek novi trend v slovenski lokalni politiki, predvsem na severovzhodnem delu države. Le tako bodo bolj uspešno nastopili v odnosu do države in bodo nekatere stvari prej premaknili na bolje.

“Želim si, da bi to v naši občini dalo pozitivne učinke na področju komunalne infrastrukture, ko gre za večje projekte, absolutno pa se bomo še naprej trudili pri razvoju turizma, ki je prioriteta naše občine v prihodnosti,” je dodala Šnoflova.

Šentiljski župan Štefan Žvab je prepričan, da so danes postavili temelje sodelovanja in da bo regija v prihodnje zaživela formalno ali neformalno. “To bo dobro za vse nas. Si sami ne moremo privoščiti zaposlovanja dveh ali treh ljudi na tem področju, imamo pa produkte, ki potrebujejo večjo prepoznavnost,” je dodal Žvab.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.