16:20, sob, 18. Maj

Arsenovič še ni objavil odloka, ki mu odvzema ustanoviteljske pravice JHMB: “Samovolja župana, ki ne spoštuje odločitev mestnega sveta”





Boj za nadzor nad Javnim holdingom Maribor, ki ustvarja velike dobičke, se nadaljuje. Potem ko je politična večina, konec oktobra prenesla uveljavljanje ustanoviteljskih pravic z župana na mestni svet s točko na dnevnem redu, župan Saša Arsenovič odloka še ni uradno objavil in tako še ne velja.

V sklepu Mestnega sveta Mestne občine Maribor z dne 26. 10. 2023, so mestni svetniki z večino spremenili Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor d.o.o. Sklep je tako uradno dokumentirana odločitev. Za transparentno delovanje občine, bi se pričakovalo, da se sklep tudi spoštuje.

Na vse predstavnike svetniških skupin v mestnem svetu MO Maribor smo poslali vprašanja, kako to komentirajo.

Igor Jurišič, predstavnik Stranke mladi – Zeleni Evrope, nam je dejal: “Po 116.členu poslovnika je župan tisti, ki skrbi za objavo v MUV. Razlogi za zavlačevanje mi niso znani, hkrati pa ne želim javno ugibati o le-teh. O ukrepanju v primeru nespoštovanja odločitve Mestnega sveta MOM pa še razmišljamo.”

“Tako Zakon o lokalni samoupravi kot Statut Mestne občine Maribor določata, da je mestni svet in ne župan najvišji organ odločanja. Po skoraj letu delovanja tega sklica mestnega sveta lahko v svetniški skupini GS ugotovimo, da župan tega dejstva noče priznati ali svoje vloge ne razume dobro kljub petim letom županovanja. V tem času smo večkrat doživeli samovoljo župana, ki ni spoštoval odločitev mestnega sveta v primeru, da se s sprejetimi odločitvami ni strinjal,” pa uvodoma pojasni Karin Jurše iz Gibanja Svoboda.

Kot še poudari Juršetova, je mestni svet z odlokom ustanovil Javni holding Maribor in ima s tem vse ustanoviteljske pravice: “V letu 2020 sta župan in uprava pravilno razumela in tolmačila 21. člen zadevnega odloka ter mestnemu svetu dala v odločanje imenovanje nadzornega sveta holdinga za obdobje 4 let. Iz spletne strani Javnega holdinga Maribor lahko razberemo, da nadzorniki niso tisti, ki so bili zakonito imenovani v letu 2020. To jasno kaže, da je župan prekoračil svoja pooblastila, ki jih ima po zakonu, statutu in odloku in sam imenoval nove nadzornike. Podobno si je župan prilastil pravico, da sam predstavlja skupščino holdinga, saj je mestni svet šele v oktobru, na zahtevo svetniške skupine GS, prvič videl in razpravljal o poslovnih poročilih ter poslovanju holdinga v zadnjih 3 letih. Zakaj do tega ni prišlo v preteklem mandatu mestnega sveta, ne vemo.”

Napoveduje se bojkot prihodnih sej mestnega sveta

“Ne glede na dejstvo, da veljavni odlok o ustanovitvi holdinga pristojnosti mestnega sveta ni prenesel na župana, je mestni svet na 6. redni seji sprejel dnevni red, po katerem je v skrajšanem postopku pričel z obravnavo spremembe odloka, ki deklarativno poudari, da ima mestni svet, in ne župan, ustanoviteljske pravice. Na 9. redni seji v oktobru 2023 smo točko nadaljevali in spremembo odloka tudi sprejeli. Očitno je županova potreba po moči in morebiti še čem tako močna, da meni, da z neobjavo sprejetega odloka, lahko onemogoči vpliv mestnega sveta na izbor nadzornikov in delovanje skupščine holdinga. Kot smo pojasnili že v začetku tega odgovora, pa je vseeno, ali je sprememba objavljena ali ne, ker je le deklarativne narave, saj ima mestni svet, in ne župan, že po obstoječem odloku konstitutivno vse pravice ustanovitelja,” še dodajo v GS: “V kolikor bo župan še naprej kršil določila odloka o ustanovitvi javnega holdinga, bomo v svetniški skupini Gibanja Svoboda resno razmislili o bojkotu prihodnjih sej mestnega sveta.”

Zdravko Luketič iz NSi na to temo pojasni: “Z Vašimi navedbami nisem seznanjen, za objavo sprejetih odločitev so predvideni postopki in ravnanje župana. O ukrepih bomo odločali, če do objave ne bo prišlo.”

Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičen razvoj Mestnih četrti in Krajevnih skupnosti Maribor pa najprej pojasni: “Ob ustanovitvi Javnega holdinga Maribor v prvem odloku leta 2019 je bilo jasno povedano in tudi v odloku zapisano, da skupščino predstavlja mestni svet. Na naše takratno izrecno vprašanje, če to drži je seveda takrat župan in tudi odvetniška družba Živko, ki je pripravila akt o ustanovitvi oz. odlok, to potrdila. Torej da je skupščina mestni svet. Da je to res in da je tako tudi prav, kaže dejstvo, da smo prve nadzornike na JHMB imenovali na mestnem svetu. Potem pa se je zgodil preobrat. Ko se je župan odločil, da je Javni holding Maribor enako Saša Arsenovič in si je prilastil pravico odločati v imenu skupščine oz. si je prilastil pravico postati skupščina. Potem sta naša svetnika v prejšnjem mandatu na to cel mandat opozarjala in ker župan seveda tega ni želel slišat, se je zdaj zgodilo to, kar se je pač zgodilo. Svetniki smo izrecno v odlok zapisali, da skupščino predstavlja mestni svet, kar kje tudi prav in tako kot mora biti.”

Vprašamo tudi, kako komentira to, da objave tega odloka še ni bilo? “To pripisujem temu, da on tega ne želi, on je uporabil vse manevre, da to sploh na dnevni red ne bi prišlo.  Seveda izrablja še zadnji manever, da tega sklepa ne objavi v MUV-u, torej Medobčinskem uradnem vestniku.”

Lidija Divjak Mirnik še pojasni: “Mi smo se pogovarjali že z ostalimi svetniški skupinami, da bomo bojkotirali seje, ker on enostavno ne spoštuje nobenih pravil, ki bi jih moral spoštovati. Ker pa ni nobenih sankcij za župana, ki ne spoštuje pravil, se pač on odloča in obnaša tako kot se – avtoritarno in o vmes odloča sam. Vendar še enkrat, jaz sem mu že večkrat na seji to povedala, da to ni njegova firma, da občina ni njegova last, ampak je to nekaj kar je javno dobro. In on kot župan mora delat za javno dobro.”

“Zakaj župan svoje dolžnosti ni opravil in še ni objavil spremembo odloka je vprašanje, katerega je potrebno zastaviti županu. Ob naslednji seji mestnega sveta pričakujemo tudi obrazložitev, zakaj je prišlo do zamika pri objavi, kar je dolžnost župana. Na podlagi te razlage se bomo tudi naprej odločali kot stranka, kako ukrepati ali ne,” pa je v imenu SD Maribor sporočil Damjan Cvetko.

Vprašanja zakaj do objave v Medobčinskem uradnem vestniku še ni prišlo, smo poslali tudi na Mestno občino Maribor, odgovore objavimo, ko jih prejmemo. Se pa med svetniki govori, da bi se naj zgodba župana in mestne uprave zapletala. Kakorkoli, zgodbo bomo spremljali še naprej.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.